Hlavní obsah

Mongolskou metropoli sužuje znečištěné ovzduší, chudí lidé tu topí odpadem

Ovzduší v Ulánbátaru je jedno z nejznečištěnějších na světěVideo: AP

 

Reklama

Mongolská metropole se dusí. Nejvíce ovzduší znečišťuje kouř z nekvalitních topiv, kterými se zahřívají lidé z chudinských čtvrtí. Do kotlů hází i plasty.

Článek

Hodnoty znečištění ovzduší v hlavním městě Mongolska patří k nejhorším na světě. Nejvíce ovzduší znečišťují zplodiny z kamen v chudinských čtvrtích. Lidé si tam často nemohou dovolit ani uhlí, a spalují tak odpad.

V zimě teploty v Ulánbátaru klesají pod minus třicet stupňů a v noci může být až minus pětačtyřicet. Lidé v takzvaných jurtovištích proto do kamen hází i plasty nebo pneumatiky, aby se zahřáli.

Situaci podle informací českého velvyslanectví v Ulánbátaru zhoršují například i emise ze zastaralého vozového parku nebo z tepláren.

Téměř polovina populace v jednom městě

V hlavním městě Mongolska žije více než 1,3 milionu lidí, tedy téměř polovina obyvatel třímilionové země. Problém prohlubuje rozsáhlá urbanizace, kterou v Mongolsku posiluje zákon o vlastnictví půdy. Podle něj má každá mongolská rodina právo na určitý výměr půdy zdarma.

Lidé stále častěji opouští tradiční způsob života a své jurty, jejichž stavba nevyžaduje velké náklady, a přesouvají se na okraj stále se rozšiřujícího předměstí Ulánbátaru. Vláda se snaží tento trend omezit regulací migrace, letos stěhování do metropole zakázala úplně.

V tradičních příbytcích často chybí i přívod elektřiny, a tak obyvatelům chudinských čtvrtí, kteří přišli do města za vidinou lepšího pracovního uplatnění, nezbývá nic jiného než topit tuhými palivy.

Řešení je v nedohlednu

Podle studie Mongolské národní univerzity znečištění ovzduší v zemi zabije okolo 1200 Mongolů ročně, včetně 120 dětí. Mongolská vláda si boj se znečištěním v hlavním městě uložila jako hlavní cíl v roce 2011. Od té doby se pokouší podnikat různé kroky ke zlepšení situace. Snaží se třeba elektrifikovat jurtoviště a nabízet obyvatelům tepelnou izolaci. Překážkou v modernizaci jurtovišť je ale i přes státní dotace malá kupní síla jejich obyvatel.

Dočasným řešením by mohly být respirátory, které se ale v Mongolsku na rozdíl od sousední Číny příliš nenosí. Snaží se to změnit módní návrháři, kteří masky zakomponovali do svých kolekcí. Nedávno je poprvé předvedly modelky na přehlídce, již vysílala místní televize.

Zakladatel analytické společnosti Mogi Badral Bontoi řekl agentuře AP, že hlavní příčinou problému je nedostatek cenově dostupného bydlení. Jediným řešením je podle něj přestěhovat lidi z jurtovišť do příbytků, které jsou vytápěny z centrální sítě.

Reklama

Související témata:

Doporučované