Hlavní obsah

Moravská zemská knihovna začne 29. dubna zase půjčovat knihy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravská zemská knihovna otevře pro veřejnost 29. dubna. Reaguje tak na čtvrteční rozhodnutí vlády, která se rozhodla od příštího týdne zmírnit některá opatření proti šíření nového typu koronaviru.

Článek

V knihovně bude zatím přístupná jen půjčovna, studovny zůstanou zavřené.

Čtenáři si budou moci objednat a vyzvednout pouze absenční výpůjčky, knihy bude možné vracet do biblioboxu, odkud zamíří do třídenní karantény, uvedla dnes mluvčí knihovny Martina Šmídtová.

Návštěvníci musí mít roušky a dodržovat rozestupy. K výpůjčnímu pultu povede koridor a připravené knihy budou vydávat přímo knihovníci. Čtenáři si je tedy nebudou dohledávat ve vyhrazených regálech ani volně vybírat sami, jak byli dosud zvyklí.

Na letní měsíce připravovala knihovna druhou fázi rekonstrukce, kterou po vypuknutí pandemie a nuceném uzavření uspíšila. Zatím ale nejsou všechny práce hotové.

„Chceme však co nejrychleji a aspoň částečně obnovit služby čtenářům, proto nyní hledáme řešení, jak knihovnu otevřít a současně nepřerušit stavbu. Je nutné však počítat s tím, že v průběhu května budeme muset opět na několik dní knihovnu uzavřít kvůli vybudování nového zádveří. Samozřejmě o tom budeme včas informovat,“ uvedl ředitel knihovny Tomáš Kubíček.

Knihovna také posílí úklid a dezinfekci. Zaměstnanci budou rozdělení do směn tak, aby se vzájemně nepotkávali a bylo tedy možné zajistit provoz knihovny dlouhodobě.

Reklama

Doporučované