Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj podpoří filmaře, mohou získat až dva miliony

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Moravskoslezský kraj finančně podpoří filmaře v jejich tvorbě. Filmové produkce budou moci získat dotaci od 100 tisíc do dvou milionů korun. Kraj chce v rozpočtu na podporu filmu vyčlenit zhruba 7,5 milionu korun.

Článek

„Našemu kraji zájem filmařů rozhodně pomáhá. Příchozí produkce podporují místní ekonomiku, zvyšují prestiž našeho regionu i jeho atraktivitu. Proto budeme rádi, když si nás produkce budou vybírat pro natáčení filmů co nejčastěji. Dotační program má samozřejmě řadu podmínek. Těmi nejzásadnějšími je rozsah využití místních lokací a služeb, počet natáčecích dnů v regionu, propojení projektu s Moravskoslezským krajem a jeho propagační potenciál,“ uvedl hejtmanův náměstek pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Celkový obnos pro filmaře bude znám až po schválení rozpočtu na příští rok. O krajskou podporu budou moci žádat od 22. listopadu do 17. prosince a peníze mohou získat na filmy natočené od začátku příštího roku do podzimu 2024. Žádosti o dotaci bude posuzovat odborná komise, její návrh na dotace pak budou schvalovat krajští zastupitelé. Krajská dotace může pokrýt maximálně polovinu uznatelných nákladů projektu.

V prosinci roku 2019 schválilo zastupitelstvo podporu deseti audiovizuálním dílům. Pět milionů korun rozdělilo mezi tři dokumenty, jeden krátký a šest celovečerních hraných filmů. Mezi podpořenými projekty bylo například pokračování filmu Copak je to za vojáka, který bude točit místní režisér Vladimír Skórka. Nejvyšší milionovou dotaci získal film Citlivý člověk na motivy knihy Jáchyma Topola.

„Film Tři týdny pod mořem je nejvíce vizuálně spjatý s lokacemi Moravskoslezského kraje a plánuje zde nejvíc natáčecích dnů. Výraznou vazbu na region budou mít i podpořené dokumenty Jeseníky – opouštěný ráj, dokumentární série Paměť Moravskoslezského kraje a snímek dokumentující svéráznou část regionu Duše Gorola,“ doplnila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Reklama

Doporučované