Hlavní obsah

Mořský sliz v Turecku dál dusí živočichy. Vědci zjišťují, co mu pomáhá růst

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží Istanbulu pokryl mořský sliz.

Reklama

Marmarské moře i nadále pokrývá takzvaný mořský sliz, který přerušil tamní rybolov a který dusí mořské živočichy. Turecký prezident i ministr životního prostředí se již zavázali tamní vody zachránit.

Článek

U pobřeží tureckého regionu Marmara, které omývá Marmarské moře, se rozprostřela obrovská masa mořského slizu. Hustá a slizká substance se vytváří kvůli přemnožení mořských mikrořas a důvodem k tomu je podle odborníků, na které se odkazuje například agentura Reuters, znečištění vod i změna klimatu.

Organická hmota pokryla zejména moře na jih od města Istanbul, které je největším městem Turecka a častým turistickým cílem cestovatelů. Těm však nyní výhled na moře znemožňuje místy našedlá i hnědá látka, která představuje hrozbu jak pro rybářský průmysl, tak pro mořské živočichy.

Sliz se v Marmarském moři neobjevil poprvé, tentokrát však podle agentury AP dosáhl nebývalých úrovní. Kromě masy viditelné ze břehu byl hlášen i výskyt pod hladinou, kde sliz „dusí život na mořském dně“. Některá z videí kolujících po sociálních sítích například ukazují korál pokrytý šedým hlenem.

„V dubnu tam byla minimální viditelnost, nyní to ale vypadá jako město zasypávané sopečným popelem po dobu šesti měsíců,“ popsal podobu podmořského světa u Istanbulu potápěč Seyit Ali Aral. „Snad nejdramatičtější scénou jsou masové úhyny ryb – všechny s otevřenými ústy, jako by se dusily. Stovky korýšů vypadají téměř zkapalněně, jako by na ně byla vylita kyselina.“

V oblasti, kde se sliz vyskytuje, je podle AP hned několik továren a průmyslových středisek. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan již dokonce informoval, že do moře byl ukládán neošetřený odpad. Právě odpadní voda pak napomáhá a podporuje „vzkvétání“ mořského slizu.

„Zachráníme naše moře před touto slizovou kalamitou, která postihla Marmarské moře,“ pronesl v sobotu prezident Erdogan. Hlava státu mimo jiné informovala o tom, že pověřila tamní ministerstvo životního prostředí a urbanizace, aby navázalo spolupráci s příslušnými institucemi, obcemi i univerzitami. Společně by se pak měly zaměřit na kontrolu potenciálních zdrojů znečištění vod.

Své už k situaci řekl také turecký ministr životního prostředí Murat Kurum, podle kterého země plánuje celé Marmarské moře označit za chráněnou oblast. Dále by se Turecko mělo zaměřit na snížení již způsobeného znečištění a na zlepšení čištění odpadních vod. Ministr zároveň vyzval všechny obyvatele i organizace, aby se zapojili do úklidu nahromaděného slizu.

„Do tří let podnikneme všechny nezbytné kroky a společně zrealizujeme projekty, které zachrání nejen přítomnost, ale i budoucnost,“ cituje Reuters nedělní slova Kuruma. Turecko prý plánuje snížit hladinu dusíku v moři o 40 %, což je krok, který podle vědců pomůže vrátit moře do původního stavu.

Foto: Profimedia.cz

Sliz ohrožuje i rybolov; rybáři totiž nemohou rozhazovat sítě, a přicházejí tak o živobytí.

Například turecký profesor Bayram Ozturk, se kterým se spojil web BBC, za jediné řešení považuje nové investice do čištění odpadních vod. Pokud by k tomu nedošlo, problémy by podle něj mohly pokračovat i nadále. Situace je přitom velmi vážná už nyní. „Kvůli přemnožení slizu je několik druhů ohroženo, a to včetně ústřic, mušlí a hvězdic. Je to skutečná katastrofa,“ informoval Ozturk.

Reklama

Doporučované