Hlavní obsah

Most v Šemnici nechá kraj zavřít pro auta, je v havarijním stavu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarský kraj zcela uzavře pro veškerou motorovou dopravu most přes Ohři v Šemnici na Karlovarsku. Most, který byl postaven jako provizorní po 2. světové válce, je v havarijním stavu.

Článek

Karlovarský kraj musí nyní zvážit, jestli most nechat jen pro pěší a cyklisty, zcela ho zbourat, opravit nebo postavit nový.

„V minulém nebo předminulém týdnu byla provedena zevrubná kontrola mostu v Šemnici. A bylo zjištěno, že je v tak špatném stavu, že budeme na něj žádat o zákaz vjezdu veškeré motorové dopravy. To znamená nejen kamionům, kterým se bráníme dlouhá léta, ale i běžným vozidlům. Pro chodce a cyklisty by měla být možnost přechodu stále ještě zachována,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Bureš (ODS).

Jak řekl, kraj se bude radit s krajskými silničáři, jestli postavit nový most nebo jestli most zcela sejmout a smířit se s tím, že by osobní auta jezdila přes historický most v Radošově a nákladní auta přes Karlovy Vary.

Most v Šemnici využívají hlavně místní obyvatelé, protože jde o jediný most přes Ohři mezi Karlovými Vary a Radošovem, což je vzdálenost po silnici asi 16 kilometrů. Nepříjemné by to bylo hlavně pro místní zemědělce, kteří by museli s těžkou technikou až do Karlových Varů.

Most v Šemnici byl postaven po druhé světové válce a měl být dočasným řešením. Nejvíce ho ale zničily kamiony, které si přes něj zkracovaly cestu, ačkoli na most měly vjezd zakázán. První odhady nákladů na stavbu nového mostu jsou okolo 100 milionů korun. Podle Bureše, pokud by se ale ukázalo, že je možné most opravit levněji, kraj by tuto alternativu zvážil. Ale s tím, že by se snažil získat na výměnu mostu peníze z dotací.

Reklama

Související témata:

Doporučované