Hlavní obsah

Mostecké muzeum otevřelo brány návštěvníkům se staronovými výstavami

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Mostecké muzeum se dnes v poledne otevřelo po dlouhé době návštěvníkům. Ti si mohou prohlédnout výstavy, které vznikly během epidemie, nikdo je ale dosud na živo neviděl.

Článek

Muzeum je mezitím zpřístupnilo ve virtuální podobě, řekl ředitel muzea Michal Soukup. Mimo provoz je galerie výtvarného umění, která se v roce 2019 sloučila s muzeem.

Muzeum se zavřelo poprvé kvůli epidemii koronaviru 12. března 2020. „Pak jsem se otevřeli v květnu a 12. října jsme opět zavřeli, dva týdny jsme fungovali v prosinci a od 18. prosince bylo zavřeno až dodnes,“ uvedl Soukup. „Podle reakcí, které máme, by se rádi přišli podívat na nové výstavy naši skalní příznivci a máme ohlasy, že by si lidé chtěli nakoupit knihy, které jsme vydali během pandemie,“ řekl.

Největším neštěstím epidemie pro muzea bylo podle Soukupa to, že řada výstav musela skončit, aniž by je viděli návštěvníci. „My jsme všechno, co jsme si mohli dovolit, převedli na virtuální 3D prohlídky, zároveň jsme prodloužili výstavy, u kterých to je možné,“ uvedl.

Výstava 150 let od příjezdu prvního vlaku do Mostu se otevřela loni v říjnu, na kdy výročí připadalo. „Měli jsme ji otevřenou dva týdny a pak se zavřelo, což je velká škoda, kromě modelového kolejiště soukromého sběratele tu máme instalaci věnovanou železnici, plnou artefaktů, které běžně k vidění nejsou,“ řekl ředitel. Navštívit tuto výstavu budou moci lidé do konce letošního roku stejně jako další výstavu Ptačí stavitelé, na níž lidé uvidí pestrou sbírku ptačích hnízd, a výstavu Památné stromy Ústeckého kraje.

Pro muzejníky znamenala epidemie podle ředitele rezignaci na harmonogramy a plány, protože nikdo nevěděl, kdy se otevře. Do poslední chvíle to podle Soukupa nebylo jasné ani nyní. „Počítali jsme se stanoveným kritériem nejvýše 100 nakažených za sedm dní na 100.000 obyvatel, pak ale vláda rozhodla, že se otevře v tomto týdnu. Po nějakých telefonátech jsme se rozhodli, že se budeme řídit tímto posledním nařízením,“ uvedl Soukup. Na Mostecku k dnešku připadá 142 nakažených na 100.000 lidí. „Na otevření jsme byli připraveni, čekáme na to několik měsíců,“ poznamenal ředitel.

Každý návštěvník musí mít při vstupu do budovy nasazený respirátor, musí si vydezinfikovat ruce a pracovnice mu změří teplotu bezkontaktním teploměrem. „Pohyb se řídí podle výměry, spočítali jsme, že na 1500 metrů čtverečních přístupných návštěvníkům jich může v jednom okamžiku být maximálně 60,“ uvedl Soukup.

Muzeum je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, který snížil rozpočet svým organizacím kvůli dopadům epidemie. Proto zůstala uzavřená galerie, o jejímž sloučení s muzeem rozhodli krajští zastupitelé přes protesty části odborné veřejnosti v roce 2018. Od roku roku 2019 tak funguje instituce Oblastní muzeum a galerie v Mostě. „Po snížení rozpočtu jsme řešili co dál, galerii pod kostelem končila k 31. prosinci 2020 smlouva o pronájmu, takže jsme ji neprodloužili, neměli bychom kde vzít peníze na provoz,“ uvedl Soukup. Propuštěno bylo i několik zaměstnanců. Další budoucnost galerie výtvarného umění je v rukou vedení krajské samosprávy.

Reklama

Doporučované