Hlavní obsah

Motol koupil mrazáky na vakcíny za milion. Ty od Pfizeru jsou jen nouzové

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Fakultní nemocnici v Motole pořídili dva mrazicí boxy na vakcínu za necelý milion korun. Boxy, které poskytne firma Pfizer, tedy výrobce vakcíny, jsou pouze pro nouzové použití.

Článek

První kusy vakcíny by měly dorazit do Česka už 26. nebo 27. prosince. Jedna ze dvou nemocnic, které jako první vakcínu získají, bude Fakultní nemocnice v Motole.

Musela se proto podle toho zařídit. „27. prosince, to je myslím neděle, přijde deset krabic, 9750 dávek - v jedné krabici je 975 dávek. Při minus 70 stupních je to dodáno do nemocnice Motol. Koupili si mrazák za 450 tisíc,“ uvedl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš s tím, že už v pátek ho dodají.

Jak zjistily Seznam Zprávy, jedná se celkem o dva nové mrazicí boxy, v nichž bude Motol vakcínu uchovávat. Vakcíny od společnosti Pfizer, které do Česka přijdou jako první, se totiž musí uchovávat ve velmi nízkých teplotách - jak řekl premiér, až minus 70 stupňů.

„Firma Pfizer neposkytuje žádné trvalé chladicí boxy, jsou to pouze transportní boxy, které se dají nouzově použít pro uchování po určitou dobu. A teď třeba v první zásilce, která je určena pro několik nemocnic, přijdou všechny dávky v jediném chladicím boxu,“ vysvětluje mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

Navíc práce s těmito boxy Pfizeru není jednoduchá. „Je v nich suchý led, je v nich nebezpečná látka, každý váží 40 kg a je s nimi velmi složitá manipulace. Ten suchý led se musí doplňovat, je to naprosto nepoužitelné jinak než nouzově,“ vysvětluje mluvčí Motola.

Mrazicí boxy nemocnice zakoupila z finančního daru a využije je i pro jiné věci.

Z motolské nemocnice by se měla vakcína distribuovat do dalších nemocnic - tam je ale potřeba vakcíny do pěti dnů spotřebovat. Logistiku dávají v těchto dnech dohromady. Opoziční poslankyně Věra Kovářová (STAN) se ve čtvrtek premiéra ptala, proč už mrazáky nemají i v dalších nemocnicích.

„Samozřejmě, že to řešíme. Včera jsem strávil dvě hodiny v Motole. Ano, sehnat mrazák na minus 70 je složité. Můžete si z toho dělat srandu,“ reagoval na její dotaz Babiš.

Mrazáky máme, udělali jsme v nich jen místo

Druhá nemocnice, která Pfizer vakcíny už brzy dostane, je Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Ta je distribuovat nebude, ale na první dávku vakcín jsou připraveni.

„My máme k dispozici mrazáky. Jsme obrovská nemocnice a místa v mrazácích máme dost. Pouze jsme je přeskupili tak, abychom uvolnili místo na vakcínu. Připraveny máme i prostory, kde se bude očkovat. A jakmile dorazí vakcíny i pro veřejnost, jsme připraveni očkovat,“ řekla Seznam Zprávám tisková mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková.

Stejně tak je podle Blatného připravena i Ústřední vojenská nemocnice v Praze. „Vojenská nemocnice je taktéž velmi dobře připravena na očkování. Momentální kapacita odpovídá počtu vakcín a je to zhruba 300 vakcinací denně,“ řekl v pátek.

Jak zmínil ve čtvrtek při interpelacích Babiš, první várka obsahuje deset boxů po asi tisíci vakcínách. „Dobrou zprávou je, že do konce roku, mimo těch 10 000 vakcín, přijdou i další dávky, takže bude možno zahájit očkování u ještě většího počtu lidí,“ oznámil v pátek Blatný.

Asi 5000 dávek vakcíny firmy Pfizer by mělo směřovat do Prahy a 5000 do Brna. Blatný také v pátek na tiskové konferenci oznámil, že vakcín bude dostatek pro všechny, a nikoho tak nehodlají omezovat, i přestože by nepatřil do rizikovější skupiny. „Já si nemyslím, že bychom museli někoho a priori odmítat. To v žádném případě. Naopak budeme dělat všechno pro to, aby ten počet osob, které se rozhodnou dobrovolně vakcinovat, byl co největší,“ řekl.

Velké nemocnice mají také pro očkování připravený rezervační systém podobně jako pro antigenní testování. Spuštěn bude ke 26. nebo 27. prosinci podle toho, kdy bude vakcína přivezena do ČR. „Následně se budou zapojovat další centra tak, že člověk se bude moci objednat na vakcínu. Při objednání bude nějakým způsobem identifikován, což mimo jiné poskytne informaci o tom, jestli patří do té dané skupiny,“ řekl ministr.

Reklama

Doporučované