Hlavní obsah

Mrtvice zabije 28 Čechů každý den. Půlka případů šla zvrátit

Při léčbě mrtvice je nejdůležitější nepodcenit příznaky. Jaké jsou ty základní?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeští radiologové drží druhou pozici v počtu speciálních zákroků, kterými dokážou zachránit život lidem postiženým mozkovou příhodou. V Česku je mrtvice i dál druhou nejčastější příčinou smrti.

Článek

Dobrá zpráva je, že radiologové dokážou vyléčit víc lidí než dřív. Při tzv. mechanické trombektomii se lékař pomocí katetru dostane až k postižené velké tepně. Stačí mu k tomu jen jeden vpich přes kůži v oblasti třísla. Pod neustálou kontrolou rentgenu pak krevní sraženinu odsaje, vysvětlil ve Víkendovém rozhovoru Televize Seznam Miloslav Roček, přednosta Kliniky zobrazovacích metod Fakultní nemocnice Motol. Víc takových zákroků provádí v Evropě jen Němci, upřesnil.

Při léčbě mrtvice je nejdůležitější nepodcenit příznaky. Ty základní, tedy pokles koutku úst, náhlá porucha řeči nebo ochrnutí části těla, by měly vést okamžitě k přivolání rychlé záchranné služby. Mrtvice je totiž podle lékařů hra o čas a důležité je dostat se co nejdříve do speciálního centra. Mozkové buňky začínají odumírat podle posledních výzkumů už po pěti minutách bez kyslíku.

Až padesát procent mozkových mrtvic se podle profesora Miloslava Ročka z motolské nemocnice dá ovlivnit prevencí, především sledováním krevního tlaku, hodnot cholesterolu a vyhýbat se alkoholu a cigaretám. A i dál platí, že pomoct umí lékaři jen někomu.

Víkendový rozhovor tentokrát přímo z operačního sálu Fakultní nemocnice Motol najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované