Hlavní obsah

Mugabe bude kandidovat i mrtvý, vyslala manželka vzkaz světu

Mugabe bude kandidovat i mrtvý, prohlásila manželka 92letého vůdce.

 

Reklama

Dlouholetý vládce zchudlé Zimbabwe se bude ucházet o hlasy voličů v nadcházejících volbách, i kdyby byl po smrti.

Článek

Do oslav třiadevadesátých narozenin zimbabwského prezidenta zbývá jen pár dní. A po jeho boku, stejně jako na loňské party, má věrně stát Mugabeho manželka Grace.

Je sice o jednačtyřicet let mladší, neochvějně ale věří, že voliči budou chtít jejího muže v čele Zimbabwe v každém případě.

„Jednoho dne, až se bůh rozhodne, že Mugabe zemře, budeme mít jeho mrtvolu jako kandidáta na hlasovacím lísku. Uvidíte, jak hlasují pro Mugabeho mrtvé tělo," řekla na shromáždění vládní strany ZANU-PF Grace Mugabeová.

A následně vyslala varování souputníkům - podle ní nikdo, kdo stál za jejím mužem v roce 1980, kdy přebíral vládu nad zemí, nemá právo nyní říkat, že je Mugabe starý.

Podle Americké agentury pro mezinárodní rozvoj se Zimbabwe potýká s akutním nedostatkem jídla. A očekává se, že jen do letošního května se situace v některých oblastech dramaticky zhorší.

Už loni v září se spekulovalo, že stárnoucí vůdce zemřel. Když se pak objevil na veřejnosti, vtipkoval o tom, že vstal z mrtvých. Zimbabwe čekají prezidentské volby příští rok.

Země zápasí s obrovskými ekonomickými problémy. Trpí korupcí i nezaměstnaností. Před pár lety zažila rekordní inflaci blížící se k 12 milionům procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované