Hlavní obsah

„Můj návrh, nebo neřízený brexit.” Mayová nastínila, jaká čeká Británii budoucnost

Foto: ČTK

Reklama

Někdejší ministr zahraničí Boris Johnson opět kritizoval vládní návrh dohody s tím, že země se poprvé od roku 1066, tedy od ovládnutí Anglie Normany, dobrovolně podrobí zahraniční vládě.

Článek

Britský parlament si bude moci vybrat vládní návrh dohody s Evropskou unií, nebo provést rozluku s evropským blokem neřízeně a zcela bez jakýchkoli ujednání. V rozhovoru s BBC to dnes prohlásila premiérka Theresa Mayová, která ve své Konzervativní straně čelí odporu části politiků usilujících o takzvaný tvrdý brexit, tedy naprosté odstřižení od unijních struktur. Ministerská předsedkyně později dodala, že nyní je na tahu EU, která by neměla setrvávat na svých neudržitelných pozicích, ale přijít se vstřícnějšími návrhy.

Někdejší ministr zahraničí Boris Johnson opět kritizoval vládní návrh dohody s tím, že země se poprvé od roku 1066, tedy od ovládnutí Anglie Normany, dobrovolně podrobí zahraniční vládě.

„Myslím, že alternativou je odchod bez dohody,” řekla Mayová na dotaz, jaké jsou možnosti v případě, že parlament odmítne ratifikovat vládní plán dohody pro odchod z Unie.

Konečná podoba dohody ale dosud neexistuje, neboť Londýn a Brusel o podrobnostech odchodu, který je plánován na 29. března 2019, nadále vyjednávají. Nejasná je především kontroverzní otázka hranice mezi Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, a Irskou republikou.

Návrh Mayové, jak předejít hraničním kontrolám, znamená podle Johnsona to, že Británie v podstatě zůstane s EU v celní unii a z velké části i na jednotném unijním trhu. V takovém případě se kritici vládního plánu obávají, že Británie nebude moci dojednávat obchodní dohody s neunijními státy podle svých představ.

Premiérka dnes ve videu zveřejněném na Facebooku vyzvala Brusel, aby následoval jejích kroků a přišel se vstřícnými návrhy. „Nyní je na EU, aby zareagovala. Nikoli, aby se prostě stáhli do svých předchozích pozic, které se již ukázaly jako nefunkční, ale aby své postoje rozvíjeli podobně, jako jsme to učinili my,” uvedla Mayová.

Hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier dnes do Londýna vzkázal, že dohoda upravující vztahy po brexitu je možná, pokud bude respektovat jednotný unijní trh. Barnier po dnešním setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem narážel zejména na britsko-španělské vyjednávání o Gibraltaru, třicetitisícové britské enklávě, kde pracují tisíce Španělů.

„Plná podpora Španělsku v jeho vyjednávání s Británií o Gibraltaru, která musí být ukončena co nejdříve,” napsal Barnier na Twitteru.

Reklama

Doporučované