Hlavní obsah

Musel se stát výběrčím úplatků, jinak by přišel o práci na radnici ovládané ANO

Foto: Profimedia.cz

Na úplatky podle obviněného úředníka šlo v brněnské městské části až půl milionu měsíčně.

Reklama

Vybíral provize z veřejných zakázek. 80 procent z nich jsme předražovali, popsal bývalý úředník z centrálního Brna Petr Kosmák, jak vše probíhalo.

Článek

Až za několik dní uzavře policie vyšetřování brněnské korupční aféry a navrhne státnímu zástupci, aby podal obžalobu k soudu, bude ve spise i jedno důležité svědectví.

Podle něho Petr Kosmák – bývalý vedoucí úředník na radnici Brna-střed – detailně popsal, jak se tam roky navyšovaly ceny stavebních prací o patnáct procent.

Z čehož, jak také řekl policistům, profitoval mimo jiné v té době vlivný člen hnutí ANO Jiří Švachula. Dnes je Švachula, který je označován za hlavní postavu této kauzy, už bezmála jeden rok ve vazbě a stejně jako Kosmák čelí kvůli tomuto případu obvinění.

Zlom v životě Petra Kosmáka nastal během roku 2015. Tehdy radnice Brna-střed vyhlásila konkurz na šéfa technického oddělení.

Kosmák se v této souvislosti setkal s Pavlem Ovčarčinem. Muž, který rovněž čelí stíhání, mu přislíbil, že tento konkurz vyhraje. Musí jen splnit jejich požadavky – šlo o to, že začne vybírat provize od stavebních firem a některých živnostníků, kteří pro radnici pracovali.

Kosmák podle svých slov neměl příliš na výběr. Pokud by na nabídku nekývl, mohl na radnici Brna-střed, kde už pracoval tři roky, skončit. Tak na podmínky přistoupil a konkurz vyhrál.

Poté podle pokynů Ovčarčina kontaktoval firmy, kterým řekl, že se změnila situace a zda jsou ochotné platit patnáct procent z každé zakázky. „S tím, že pokud nebudou souhlasit, nebudou pro správu nemovitostí pracovat,“ uvedl Kosmák při výslechu na policii. „Valná většina firem souhlasila,“ doplnil.

Ke změně situace, jak Kosmák uvedl, došlo pár měsíců poté, co na radnici Brna-střed vznikla po tehdejších komunálních volbách nová koalice Žít Brno, KDU-ČSL, Strana zelených a ANO. Hnutí premiéra Andreje Babiše mělo v té době i křeslo druhého místostarosty. Tím byl dnes obviněný Jiří Švachula.

Předraženo – jak řekl policistům Kosmák – bylo pak asi osmdesát procent zakázek, které mělo jeho oddělení na starosti. Na úplatky šlo každý měsíc až půl milionu korun. „Jednalo se asi celkově za měsíc o částku 150 až 500 tisíc korun,“ potvrdil Kosmák, který usiluje o status spolupracujícího obviněného, čímž by pro sebe mohl získat případně příznivější trest.

Peníze jednou měsíčně odevzdal Ovčarčinovi. „Já jsem z této částky dostal nějaké všimné. Jednalo se většinou o částky od pěti do deseti tisíc korun,“ řekl policistům Kosmák.

Situace se změnila na podzim roku 2016. Tehdy si Kosmáka pozval Švachula do jeho galerie. „Zde mi pan Švachula sdělil, že Ovčarčin skončil a že budeme pokračovat v této činnosti nadále,“ uvedl Kosmák. „Zopakoval mi větu, že pokud v této činnosti – odvádění patnácti procent, nebudu pokračovat, můžu jít, to znamená přijít o místo,“ dodal.

Policistům Kosmák také popsal, že Švachulovi řekl, že by nerad šel do vězení. „Řekl, že je to ošetřené a vše v pohodě,“ prohlásil podle Kosmáka Švachula, který je nyní skoro rok ve vazbě. A dosud odmítal se k případu vyjadřovat.

Od té doby Kosmák nosil peníze Švachulovi každý měsíc do jeho vinotéky, kde je předával obsluze. „Můj podíl byl panem Švachulou stanoven na patnáct tisíc korun měsíčně,“ uvedl Kosmák.

Slova Kosmáka potvrzují i další, kteří se na uplácení podíleli.

Tomáš K. pracoval jako živnostník pro radnici Brna-střed od roku 2010. Nejčastěji vyměňoval kuchyňské linky, opravoval vstupní dveře nebo rekonstruoval městské byty.

Objem prací mu v průběhu let narůstal až na zhruba půl milionu korun za rok. Jenže během roku 2015 za ním přišel Petr Kosmák, s nímž se už několik let znal, a řekl mu, že se změnily poměry a od teď bude z každé zakázky odvádět patnáct procent z každé faktury.

„Nedefinoval, jestli je to úplatek, nebo provize, každopádně řekl, že ‚oni jsou hrozně nenažraní‘. Vyplynulo mi ze situace, že ty peníze nejsou pro Petra Kosmáka, ale že je dává dál,“ uvedl při výslechu na policii Tomáš K.

Živnostník Tomáš K. řekl, že měl morální problém s tím, co po něm Kosmák chtěl, ale nakonec mu peníze předával. „Nechtěl jsem zahodit šest let práce, tak jsem souhlasil. Peníze jsem mu předával většinou v nějaké ruličce a bylo to asi deset tisíc měsíčně,“ dodal.

Zedník Vladimír J. se seznámil s Petrem Kosmákem v hospodě. Kosmák mu poté jako vedoucí úředník na radnici Brna-střed dával různé zakázky, většinou na opravu koupelen.

Policistům Vladimír J. přiznal, že každou práci o patnáct procent nadhodnotil. A tyto peníze poté předával Kosmákovi. „Když jsem mu ty peníze dával, tak on se mi několikrát zmínil, že to není jen pro něj, že on se musí dál dělit,“ řekl policistům Vladimír J.

Systém pokračoval i po volbách v roce 2018. To se změnila na radnici Brna-střed koalice – nově tam byla ODS, ANO a KDU-ČSL. Švachula získal post radního. „Sdělil mi, že po volbách je vše v pořádku a jedeme dále,“ uvedl Kosmák.

Policisté monitorovali i schůzky, při nichž mělo podle nich dojít k předání peněz. Kosmák si přebíral peníze nejčastěji v autě, ale třeba i na WC.

Jedna taková schůzka se měla odehrát 7. prosince 2018. Kosmák tehdy brzo ráno vyšel z radnice, kde už na něj čekal Ford Tranzit. Řídil ho Dušan V., jehož firma také získala zakázky od Brna-střed.

„To rozdělej hned,“ řekl Dušan V. podle policie na začátku rozhovoru s Kosmákem.

„No tak oni by měli radost. To je za dva, jo?“ uvedl Petr Kosmák.

„Je to za dva měsíce, ano, za deset a jedenáct,“ odpověděl mu Dušan V. a ještě Kosmákovi řekl, aby to neztratil.

Kosmák policistům také řekl, jaké kvůli vybírání provizí měl problémy. Jeden ze živnostníků, s nímž ukončila radnice spolupráci, mu vyhrožoval. Nejdříve mu poslal do kanceláře muže, který vypadal jako boxer a který mu řekl, že dohody se mají plnit. Později našel na stěrači svého auta náboje z pistole.

Policistům úředník nakonec řekl, že činu lituje. „Jednal jsem pod tlakem. Bál jsem se ztráty pozice. Nevěděl jsem, jestli nejsou schopni zajít ještě dál,“ prohlásil Kosmák.

Reklama

Doporučované