Hlavní obsah

Pod linkou 1,8 milionu. Odhalené skrýše na úplatky v brněnské korupční aféře

Bývalý úředník Brna-středu měl doma ukryté miliony. Ilustrační snímek.

Reklama

Bývalý vedoucí úředník na brněnské radnici popsal policii, že si brali jako provizi patnáct procent z veřejných zakázek.

Článek

Jeden z aktérů aféry na radnici Brna-středu, kde vyšetřovatelé zadokumentovali, jak se za úplatky ovlivňovaly stavební zakázky, měl u sebe doma ukryté miliony korun.

Celkově šlo o více než 3,2 milionu korun a policisté to zjistili, když provedli domovní prohlídku u Petra Kosmáka. Tento bývalý vedoucí oddělení správy nemovitostí Brna-středu čelí stíhání v této kauze společně s dalšími deseti lidmi.

Kosmák se ke korupci doznal a usiluje o status spolupracujícího obviněného, aby získal pro sebe příznivější trest.

Při výslechu třeba uvedl, že si on a další členové skupiny brali pro sebe patnáct procent z veřejných zakázek. Policistům také popsal, že část provize si nechal pro sebe a další část nosil i hlavní postavě tohoto případu – v té době vlivnému brněnskému politikovi za hnutí ANO – Jiřímu Švachulovi.

Vyšetřovatelům navíc Petr Kosmák řekl, že část peněz, které policii sám vydal, byly skutečně úplatky.

Domovní prohlídka u bývalého vedoucího úředníka Brna-středu proběhla loni, když policie skupinu zatýkala. Nové informace se objevily teprve až nyní, kdy policie vyšetřování tohoto případu uzavírá.

V dokumentech, do kterých mohly Seznam Zprávy nahlédnout, se uvádí detaily o nalezených milionech u Kosmáka doma.

Například to, že částku 1 868 120 korun měl ukrytou pod kuchyňskou linkou. Druhou část – 1 354 000 korun – měl schovanou ve sklepě.

Celkově měl doma 315 bankovek v hodnotě 5000 korun, dále u něj policie našla 714 dvoutisícovek a 219 tisícovek. Všechny peníze pak Kosmák přinesl policistům v igelitové tašce s logem jednoho z obchodních řetězců.

Toho, že se podílel na korupci, litoval. „Samozřejmě, celá věc mě mrzí. Jako projev dobré vůle bych peníze, které jsem trestnou činností získal, předal orgánům činným v trestním řízení,“ uvedl Kosmák při výslechu na policii.

Upřesnil také, že z peněz, které se u něho našly, byly úplatky v objemu 1 867 120 korun. „Tyto peníze jsem dostával od roku 2015,“ řekl policistům Kosmák a dodal: „Peníze z mého podílu jsem zčásti utratil a zčásti byly nalezeny při domovní prohlídce u mě doma.“

Kosmák není jediný, kdo měl v této kauze doma ukryté peníze. Bankovky v objemu 350 tisíc korun měl schované v tajné schránce pod umyvadlem i bývalý politik ANO Petr Liškutin. I on policistům peníze sám předal.

Deník Právo loni napsal, že zhruba dva miliony korun zajistila policie také předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petru Rafajovi. Měl je mít po menších částkách zastrčené v obálkách ve skříni nebo v šatníku.

Na rozdíl od Kosmáka a Liškutina však Rafaj dosud z ničeho obviněn nebyl.

Reklama

Doporučované