Hlavní obsah

Detektivové narazili na „klondajk“ v brněnském ANO

Foto: ČTK/Šálek Václav

V kauze podezřelých zakázek na radnici Brno-střed, v níž je hlavním obviněným někdejší politik ANO Jiří Švachula, se po bezmála roce vyšetřování blíží podání obžaloby.

Reklama

Seznam Zprávy nahlédly do stovek dokumentů souvisejících s vyšetřováním veřejných zakázek na radnici Brno-střed. Vyplývá z nich, že policie podezírá mnohem více politiků z hnutí ANO, než bylo doposud známo.

Článek

Psal se březen roku 2017, když si dva brněnští podnikatelé začali přes šifrovací aplikaci Threema vyměňovat zprávy.

„Ondřej Malý byl bez informací. Takže doma položí otázku, jak dopadla schůzka Táňa – Švachula. Odpověď budeme mít zítra,“ napsal byznysmen Ondřej Stejskal svému známému Samanu El-Talabanimu.

Advokát Ondřej Malý měl od své tehdejší manželky a bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) zjistit, jak dopadlo její setkání se stranickým kolegou a vlivným místostarostou městské části Brno-střed Jiřím Švachulou.

Co přesně bylo obsahem schůzky, je zatím nejasné. Taťána Malá, která je vzhledem ke svému byť epizodnímu působení ve vládě jednou z předních političek hnutí ANO na Moravě, však na dotaz Seznam Zpráv popřela, že by se Švachulou řešila cokoliv jiného než obyčejné politické záležitosti.

Komunikaci v šifrovací aplikaci však později objevili detektivové v rozsáhlém případu, jemuž dali název Stoka a v němž vyšetřují podezření z machinací při veřejných zakázkách v Brně.

Jiří Švachula je hlavním obviněným a policie kromě něj stíhá dalších devět lidí.

Nabouraný étos

Materiály ke Stoce mají několik set stránek a jejich obsah značně poškozuje obraz, který před voliči vytváří předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Jsme protikorupční hnutí. A všichni vědí, že já korupci nesnáším. Také vědí, že jakoukoliv takovou věc musí hlásit,“ uvedl naposledy tuto středu v rozhovoru pro Blesk.cz.

Jenže z policejních dokumentů je zřejmé důvodné podezření, že ve druhém největším městě republiky postavili jeho politici s místními podnikateli hustou korupční síť.

Když skandál loni na jaře propukl, řada z nich musela ANO opustit. „My se nekompromisně zbavujeme všech takových, kteří nalezli k nám a chovají se nepatřičně,“ řekl tehdy Babiš.

Jenže dokumenty ke Stoce teď ukazují, že problém pro hnutí ANO v Brně bude závažnější.

Poslankyně Táňa Malá, která v roce 2018 neustála plagiátorskou kauzu a odstoupila z funkce ministryně spravedlnosti, Seznam Zprávám řekla, že situací na jihu Moravy se hnutí bude zabývat. Konkrétnější být nechtěla. Připustila, že se Švachulou se viděla zhruba třikrát v životě, nikdy s ním prý žádné cinknuté zakázky neřešila. O tom, že by její muž informoval další lidi o jejím setkání se Švachulou (viz v úvodu článku policisty zachycená SMS), nevěděla. „Do dnešního dne jsem byla přesvědčená, že můj dnes již bývalý manžel ani pana Švachulu nezná. S tímto pánem jsem vždy řešila jen vnitrostranickou situaci,“ uvedla Malá.

Její krajská buňka čelí choulostivé situaci. Vedle několika brněnských politiků ANO policie prověřuje muže č. 2 vládního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka (v souvislosti s tendrem na mýto) a jeho syna Jiřího Faltýnka, jenž působí v dozorčí radě městské teplárny a je šéfem ANO v Brně-Ivanovicích. Minulý týden o tom informoval server Aktuálně.cz.

Vyšetřovatelé mají na základě odposlechů podle webu podezření, že otec a syn Faltýnkovi „mají přímý vliv na rozhodování o veřejných zakázkách. Případně o tom, se kterými lidmi bude při ovlivňování veřejných zakázek spolupracováno“.

Podívejme se nyní, jaká stopu zanechali v příběhu Stoka další politici hnutí ANO.

Nakreslím ti obrázek

Prvním je bývalý šéf brněnské organizace ANO a zastupitel Brna-střed Pavel Dvořák, který byl blízkým přítelem hlavy skupiny Jiřího Švachuly. Ačkoliv nebyl obviněn, po loňské razii na post v hnutí abdikoval – dle svých slov z rodinných důvodů.

Po několika měsících se ale vrátil: loni v říjnu se stal opět členem vedení brněnské buňky ANO. „Když je někdo někoho kamarád, tak to neznamená, že nemůže kandidovat. Panu Dvořákovi se nic neprokázalo. Co se týče samotné kauzy, pan Švachula byl do týdne vyloučen z hnutí. Do budoucna si budeme dávat větší pozor, kdo do strany vstupuje a s jakými pohnutkami koná,“ uvedla tehdy pro server idnes.cz nová šéfka brněnského ANO Karin Karasová.

Policejní materiály však Dvořákovu roli rozepisují do větších detailů, než že byl „něčí kamarád“.

Kriminalistům se v případu podařilo rozmluvit jednoho z obviněných, brněnského podnikatele narozeného v Bagdádu Samana El-Talabaniho. Ten policii mimo jiné vydal svůj telefon, ve kterém byla uložena jeho komunikace s hlavním obviněným Jiřím Švachulou.

Z ní podle policistů vyplynulo, že tehdejší místostarosta Brna-střed Švachula řešil vytipované zakázky s preferovanými firmami i právě s Pavlem Dvořákem (tehdy radním Brno-střed).

Konkrétně šlo o rekonstrukci rozvodů zdravotně technických instalací v domě v ulici Pekařská. „Dne 26. srpna 2016 zasílá Jiří Švachula osobě Pavel Dvořák přílohu s tabulkou, ve které se nachází veřejné zakázky vypsané MČ Brno-střed včetně informací o ceně kontrolního rozpočtu, seznamu oslovovaných společností, výherci zakázky a době podání nabídek,“ uvádějí policisté ve spise.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Policii při domovních prohlídkách zabavovala podezřelým telefony. Ukázka konkrétní komunikace odhalené po rozlousknutí kryptovací aplikace Threema.

Policisté dále zachytili Dvořákovu komunikaci i s dalším obviněným Petrem Liškutinem, který působil v Brně-střed coby šéf investičního úseku. Kriminalisté tajně odposlechli jejich telefonní hovory a nasadili i kamery.

Díky nim zadokumentovali schůzku v červenci 2018, kdy Dvořák přišel za Liškutinem do kanceláře na radnici. Policisté jejich jednání zapsali takto: „Pavel Dvořák říká, že mu (Liškutinovi) nakreslí několik rychlých obrázků. Pak něco píše na papír a baví se o dovolené. Ve 13:51 podává Dvořák Liškutinovi papír s textem, co napsal. Liškutin říká, že dostali od Agrotecu sponzorský dar před 4 lety. Poté je slyšet, že Liškutin papír skartoval. Následně mluví o tom, že budou řešit to velké.“

Seznam Zprávy Dvořáka kontaktovaly s dotazy prostřednictvím SMS, na které neodpověděl. Když zvedl telefon, řekl, že nic neslyší, a ať se ozveme za dva týdny.

Velrybáři z pískovny

Policie při vyšetřování narazila na další poznatky – tentokrát politického rázu – spojené s činností Pavla Dvořáka. Loni v březnu během zásahu na brněnských úřadech vyslechla tlumočnici Kateřinu N. (její celé jméno redakce zná, pozn. red.), která bývala životní partnerkou Jiřího Švachuly. Detektivové po ní chtěli, aby se vyjádřila k několika osobám – mezi nimi i k manažerovi Janu Tkadlecovi, který je známým Pavla Dvořáka.

„Talabani mi říkal, že Tkadlec se účastnil ovlivňování výběru předsedy brněnské organizace ANO, což je Pavel Dvořák. Tkadlec zařizoval dovoz lidí na zasedání, kde se hlasovalo o předsedovi ANO. Potřebovali na radnici dostat Dvořáka,“ uvedla Kateřina N. při výslechu. Tím naznačila, že v brněnské buňce hnutí mohlo docházet k velrybářským praktikám a ovlivňování vnitrostranických voleb.

Dvořáka policie vyslechla rovněž loni v březnu. Člen vedení brněnského ANO uvedl, že se ničeho nekalého nedopustil a o manipulaci se zakázkami nevěděl.

Dalším jménem, o které se kriminalisté začali zajímat, je Dvořákova bývalá partnerka Šárka Korkešová. Ta působí ve funkci 1. místostarostky městské části Brno-Černovice a řídí místní ANO. Korkešovou policie neobvinila, loni v únoru však podle dokumentů Seznam Zpráv proti ní zahájila úkony trestního řízení.

Stoka pod Špilberkem

– 7. března 2019 policie zahájila pod vedením olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) razii na několika místech republiky. Soud tehdy poslal do vazby pět z devíti vyšetřovaných. Celkem je v případu obviněno deset lidí. Všichni jakékoliv provinění popírají.

– Kauzu propojení brněnských politiků, úředníků a podnikatelů nazvali detektivové operace Stoka. Pod policejní lupou se ocitla především radnice městské části Brno-střed pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami ve výši 181 milionů korun. Po bezmála roce vyšetřování se blíží vyhotovení obžaloby. Podle informací Seznam Zpráv se blíží druhé kolo případu, které by se mělo zaměřit na stavební firmy.

– Vedle brněnských tendrů prověřují vyšetřovatelé i zakázky, kterými se zabýval antimonopolní úřad (ÚOHS). Jednou z nich byl i výběr dodavatele mýtného systému.

– Kvůli tomu policie od srpna roku 2017 sledovala mimo jiné 1. místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka. Od loňské domovní prohlídky jej dle jeho slov policie nekontaktovala. Šéfa české pobočky společnosti Kapsch Karla Feixe a předsedu ÚOHS Petra Rafaje kriminalisté podezírají z manipulace s mýtným tendrem. Nikoho z výše uvedených policie neobvinila.

Z dostupných dokumentů není jasné, z čeho přesně ji policie v rámci vyšetřování brněnských zakázek podezřívá. Jisté je pouze to, že pod úřad Brno-Černovice, kde je Korkešová 1. místostarostkou, spadá společnost Pískovna Černovice. Jejím jednatelem je výše zmiňovaný manažer Jan Tkadlec, o kterém se při jednom z výslechů rozhovořil spolupracující obviněný Saman El-Talabani. „Chtěl jsem z pískovny oficiálně kupovat písek a do pískovny zavážet suť. Chtěl jsem to přes Honzu (Tkadlece), ale bylo mi řečeno, že to nejde a že se tam nemohu dostat,“ řekl policistům Talabani.

„O kauze nic nevím, přesné informace mám pouze z tisku. Policie mě nikdy nekontaktovala a k věcem, co uvádíte, nemám co víc napsat,“ reagovala na dotazy Korkešová.

Můžeme se přesunout k dalšímu jménu.

Policie v dokumentech zmiňuje i jejího kolegu radního Jiřího Zahradníčka (ANO). Detektivům se podařilo získat seznamy zmanipulovaných tendrů a vytipovaných firem, které za úplatek měly zakázky získat. Na jednom z těchto listů bylo ručně napsáno: „Ivanovi T. (podnikatel Ivan Trunečka je jedním z obviněných, pozn. red.) bude volat příští týden Bc. Jiří Zahradníček (ANO).“ Policie si dále poznamenala, že Zahradníček je hoteliérem, který byl v častém kontaktu s podnikateli Michalem Kovářem a výše zmiňovaným manažerem Pískovny Janem Tkadlecem, kteří jsou obchodními partnery spolupracujícího obviněného Samana El-Talabaniho. Zahradníček na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

Vytočený místostarosta

Kriminalisté při sledování investičního šéfa Brna-střed Petra Liškutina zjistili, že vedle Jiřího Švachuly je tento muž v kontaktu i s nynějším 1. místostarostou centrální brněnské části Martinem Landou (zvolený za ANO).

„Liškutin schvaluje veškeré veřejné zakázky vypsané jeho odborem a prováděné platby za provedení práce externími společnostmi. Se zástupci těchto společností také přímo jedná a domlouvá podmínky. S některými z nich má velmi blízký vztah, tykají si a setkávají se i ve svém osobním životě, často u Liškutina v jeho bydlišti, v sídlech jejich společností nebo v bydlištích osob, která jednají za právnické osoby,“ poznamenali si policisté při sledování Liškutina. Mezi těmito kontakty uvedli na třetím místě i místostarostu Landu.

Podle policie Liškutin, Landa a Švachula řešili zanesení podkladů pro zakázku na takzvanou pasportizaci (neboli podrobný sběr informací a detailní popis budov) bytových domů na jednání rady městské části. „Dne 17. října 2018 Petr Liškutin žádá Martina Landu, aby dal pokyn k otevření ‚konsiliáře‘, kdy tam po rozhovoru se Švachulou musí dát důležitý bod ve věci pasportizace,“ stojí v policejních dokumentech u jména Martina Landy.

Ten v letech 2014 až 2018 vedl inkriminovanou městskou část Brno-střed z pozice starosty v dresu hnutí Žít Brno. Na radnici byl nadřízeným obviněného místostarosty Jiřího Švachuly. Před volbami v roce 2018 Žít Brno opustil a kandidoval jako nestraník za ANO.

Nyní říká, že o manipulacích se zakázkami nevěděl. „Kývnul jsem na nabídku hnutí ANO, které mě oslovilo. Určitě bych tak neučinil, kdybych věděl, že je tam nějaký problém. Co se týká mé komunikace s panem Liškutinem, průběžně jsem se z pozice starosty setkával se všemi vedoucími odborů, tedy i s ním. Blíže se s ním neznám, řešili jsme vždy jen technické věci,“ dodal Landa.

Reklama

Související témata:

Doporučované