Hlavní obsah

Musíme mít lék na všechny koronaviry. A hledat ho už teď, říká český vědec

Svět bez obalu: Vakcína proti koronaviru by mohla být k dispozici za 12 nebo 18 měsíců.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Počet nakažených koronavirem stále roste. Vědci po celém světě testují mnoho experimentálních léků, které by mohly pomoc v boji proti nákaze. Mnoho z nich má pozitivní výsledky. Do vývoje nové vakcíny se zapojili i čeští vědci.

Článek

Za jak dlouho můžeme očekávat, že budou k dispozici účinné léky na covid-19? Jak koronavirus pokračuje ve svém tažení světem, vědci mezi sebou soutěží o to, kdo přijde jako první s úspěšnou léčbou.

„V tuto chvíli se na to díváme z celého spektra dané nemoci. Můžeme ji předejít? Pokud budete infikováni, můžeme zabránit, abyste opravdu onemocněli? A když už jste nemocní, můžeme tento průběh nemoci nějak ovlivnit?“ vypočítává současné výzvy doktor Tim Shacker z Minnesotské university.

Vědci očekávají, že vakcína proti novému koronaviru by mohla být k dispozici za 12 až 18 měsíců. Jiný výzkum se soustředí na léky, které mohou léčit symptomy nemoci a tím zlepšují šance na přežití. Například v Praze se stav pacienta zlepšil poté, co dostal experimentální lék Remdesivir. Přesto lékaři upozorňují, že je potřeba více času a klinických testů na to, aby se potvrdilo, zda to bylo skutečně zásluhou daného léku. Otázkou rovněž je, jaké reakce vyvolá u dalších pacientů.

Remdesivir vytvořila společnost Gilead a původně byl určen na léčbu eboly a viru Marburg. Při testech se ale zjistilo, že proti těmto dvěma virům není dostatečně účinný. Při klinickém testování na zvířatech se nicméně ukázala jistá účinnost právě proti koronaviru. Ne přímo proti tomu současnému, který způsobil pandemii nemoci covid-19, ale proti SARS, což je jeho blízký příbuzný. Lék se nyní experimentálně podává lidem, kteří jsou v nemocnici a ve vážném stavu.

„Teď testujeme, zda můžeme předcházet tomu, aby se člověk virem nakazil. Používáme na to lék, kterému se říká hydroxychlorochin. A některá data ukazují, že když jej berete a jste vystaveni koronaviru, tak vás infekce nenapadne“, dodává Tim Shacker.

Testování léků může trvat ještě měsíce a teprve poté je bude možné používat při léčbě. Úsilí všech se soustředí na rychlost, efektivitu a velkou škálu možností, se kterou je potřeba při boji s pandemií počítat.

Vývoji léků proti koronaviru se věnují i čeští vědci. „Zastavili jsme veškerou jinou činnost a věnujeme se teď výhradně koronaviru,“ popisuje vedoucí výzkumného týmu v Ústavu organické chemie a biochemie AV Radim Nencka.

„Jsme ale na začátku a nepředpokládám, že budeme schopni zachytit ještě tuto infekci, i když se snažíme to dělat co možná nejrychleji. Pokud by měla některá z našich látek to štěstí a dostala by se k pacientům, tak to nebude v tomto roce. Je ale důležité, abychom se připravili na další vlny koronavirových onemocnění. A já pevně věřím, že jedna z těch látek, které teď vyvíjíme, bude lék, který bude účinný na všechny koronaviry. Protože si musíte uvědomit, že všechny koronaviry budou dříve nebo později mutovat a můžou si vytvořit rezistenci na látky, které se teď vytvářejí. Takže budeme muset vytvořit několik sad různých látek, které pak budeme moci kombinovat a udělat z nich takový koktejl, který bude schopen čelit více koronavirovým infekcím,“ doplňuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Nencka.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované