Hlavní obsah

„Musíme ušetřit velkou sumu peněz.“ V BBC přijde o místo 450 lidí

Foto: Profimedia.cz

BBC je považována za pilíř britské společnosti podobně jako Její Veličenstvo.

Reklama

Jeden z důležitých pilířů britské společnosti, veřejnoprávní vysílací společnost BBC, plánuje restrukturalizační a modernizační změny. Ty se dotknou nejen samotných programů a zavedených vysílacích modelů, ale také zaměstnanců. Zpravodajská divize BBC News zruší 450 míst z celkových 6 000. Plánovaným opatřením chce do roku 2022 ušetřit 80 milionů liber.

Článek

„Musíme přetvořit BBC News pro nové desetiletí tak, abychom ušetřili velkou sumu peněz,“ uvedla šéfka BBC News Fran Unsworthová. „Utrácíme příliš mnoho našich zdrojů na lineární vysílání a málo na digitální,“ dodala šéfka zpravodajství.

BBC na svém portálu uvedla, že polovinu plánovaných úspor v rámci BBC News se v uplynulých čtyřech letech podařilo najít, zbývajících 40 milionů liber pak ušetří nově ohlášený reorganizační plán.

BBC News chce ve zpravodajství přejít na model reportáží a témat, ke kterým budou zaměstnanci přeřazeni místo současného přidělení k samostatným programům. Tento krok má zajistit, že se zpravodajskému tématu nebude věnovat vícero novinářů v různých programech, což dosud vedlo ke štěpení sil a vyšším nákladům. Stejně tak se sníží i množství pokrývaných informací.

Velkým tématem je i snižování pracovních míst. V současné době BBC News zaměstnává okolo 6 000 lidí, z toho 1 700 pracuje mimo Spojené království. Zrušeno má být 450 míst, což odpovídá 7,5 procenta pracovních pozic. Která konkrétní pracovní místa bude BBC rušit, oznámí na začátku léta, 50 z nich se ale bude týkat zahraničních služeb.

Společnost s rušením některých míst počítá také v rozhlasové stanici BBC Radio 5 Live a v programu World Update v rámci rozhlasového vysílání do zahraničí BBC World Service.

Končí také některé televizní pořady – Victoria Derbyshire Show a World Update. Podle Unsworthové není pravděpodobné, že by mělo dojít k rušení dalších.

Reakce dalších novinářů a mediálních analytiků na sebe nenechaly dlouho čekat. Michelle Stanistreetová, generální sekretářka Národní unie novinářů, reagovala na oznámení BBC o plánovaných změnách slovy: „Tyto škodlivé škrty jsou součástí existenciální hrozby pro BBC a přímým důsledkem poslední katastrofální tajné dohody mezi BBC a vládou o licenčních poplatcích.“

Národní tajemník Bectu Noel McClean zase pronesl, že „nebývalé překážky, kterým BBC čelí, dostanou zaměstnance ještě pod větší tlak, aby vykazovali práci a výstupy, díky nimž je tato zásadní veřejná služba záviděníhodná mezinárodní vysílací komunitě, riskují tak její budoucí životaschopnost“.

Roční rozpočet BBC po změnách se bude pohybovat okolo 480 milionů liber za rok.

Fakta, která donutila BBC ke změnám

Podle mediálního analytika Amola Rajana existují tři zásadní důvody.

V roce 2016 BBC naplánovala ušetřit 800 milionů liber, BBC News se pak měla na šetření podílet částkou 80 milionů. Po čtyřech letech jsou s šetřením teprve na polovině. Za druhé, poplatky za licenci tvoří přibližně 75 % příjmů BBC a právě ty se nachází pod bezprecedentním politickým i strukturálním tlakem. A za třetí, BBC se potřebuje spojit s Brity zejména z chudšího socioekonomického prostředí. Ještě více se snaží o ty mladší 35 let.

„Bolestivý fakt šetření byl jednoduše nevyhnutelný. Druhý určil povahu oznámených škrtů. A ten třetí dává najevo, že BBC při změnách nemyslí jen na plátce koncesionářských poplatků – ale že jde o obyvatele Downing Street 10,“ vysvětlil Amola Rajan.

Nerušte Derbyshire Show ani červené tlačítko

O zrušení svého pořadu se Victoria Derbyshireová dozvěděla z tisku, píše Daily Mail. Unsworthová se ve středu za nešťastný způsob oznámení omluvila. „Ráda bych se týmu omluvila za způsob, jakým to bylo podáno, nebyl to náš záměr,“ řekla v Broadcasting House.

Derbyshireová negovala tvrzení BBC, že by pořad měl skončit kvůli nedostatečnému zájmu publika. „Počet našich digitálních diváků je obrovský a to je zřejmě nepříjemné pro ty, kdo o nás rozhodují,“ napsala na Twitter. „Měli jsme tři úkoly. Dělat originální novinařinu, oslovovat nezasažené diváky, vytvářet ty digitální. Všeho jsme dosáhli,“ dodala.

Internetová petice, která se snaží zvrátit rozhodnutí BBC o zrušení programu, má více než 30 000 podpisů, píše Daily Mail.

Do výzvy se zapojili i někteří politici, například liberální demokratka Wera Hobhouseová. „Byla to platforma pro problémy, které jiné pořady neřešily. Dala hlas těm, co nejsou slyšet. Je hrozné si představit, že se tyto příběhy stanou nevyslyšenými a neviditelnými,“ napsala poslankyně na Twitter.

BBC se také rozhodla ukončit textovou službu „červeného tlačítka“. Oznámení zrušit obsahovou nadstavbu ale spustilo protesty a petiční akce ze strany Národní federace nevidomých. Ti svou stížnost předali BBC i Downing Street.

Služba měla být ukončena během několika příštích týdnů. Generální ředitel BBC Tony Hall, který nedávno po sedmi letech ve funkci oznámil svou rezignaci, po stížnostech slíbil, že je bere na vědomí a na jaře učiní „nové rozhodnutí“.

Reklama

Související témata:

Doporučované