Hlavní obsah

Musk se naštval na Kalifornii. Také můžu vyrábět jinde, vyhrožuje

Foto: https://www.flickr.com/

Elon Musk si s nařízením hlavu neláme.

Reklama

Tesla a její šéf čelí vlně kritiky za znovuotevření továrny, bouřlivé vyhrožování na Twitteru a porušování nařízení. Kalifornská demokratka má jasno: „F*** Elon Musk,“ vzkázala.

Článek

Automobilka Tesla má v USA jedinou továrnu, stojí ve městě Fremont v kalifornském okrese Alameda County u Sanfranciského zálivu. A stála v ní i práce, protože místní úřady v rámci boje s koronavirem zakázaly v podnicích činnost, pokud nespadají do kritické infrastruktury - což výroba elektromobilů nesplňuje.

Není tedy divu, že se šéf Tesly Elon Musk do úředníků a jejich pokynů navážel na svém Twitteru slovy jako „fašistický“ a „neústavní“. Také podal žalobu a hrozí, že přesune celou továrnu do státu, kde mají ke koronavirové pandemii více probyznysový přístup - tedy do Texasu.

Do sporu mezi byznysmena a demokraty řízené kalifornské úřady se nemohl nevložit také americký prezident Donald Trump, který bojovníky za co nejrychlejší otevření byznysu podporuje, kde může, ačkoliv epidemiologové v jeho vlastní vládě vyzývají spíše ke zdrženlivosti.

V pondělí však spor vyeskaloval, protože Musk otevřel svou továrnu a tweetoval, že je „na lince se všemi ostatními“ a že pokud si pro něj přijede policie, ať zatkne jen jeho. Čímž si fanoušky v řadách kalifornských vládních struktur rozhodně neudělal.

„F*** Elon Musk“

Opětovné otevření fabriky nejpeprněji okomentovala kalifornská poslankyně a bojovnice za práva zaměstnanců Lorena Gonzalezová, která otce elektromobilů Tesla a raket SpaceX poslala do míst, kam ani kalifornské slunce nezasvítí.

V rozhovoru s americkou CNN Gonzalezová uvedla, že by měl Musk dělat to, co dělá v tuto chvíli každý: naslouchat úředníkům. „Dokázali jsme se vyhnout některým problémům, které jsme viděli například v New Yorku, protože jsme poslouchali vědu,“ řekla reportérce.

Podle političky, jež sedí v kalifornském parlamentu od roku 2014, by měla automobilka, která obdržela miliardy dolarů dotací z kapes daňových poplatníků, držet emoce na uzdě a spolupracovat. „Kalifornie dotovala společnost, která vždy ignorovala bezpečnost a pohodu pracovníků, angažovala se v úpadku odborů a šikanování zaměstnanců,“ uvedla Gonzalezová.

A pro CNN připustila, že mohla vyjádřit svou frustraci méně agresivním způsobem. Ale dodává, že pokud by se obešla bez expresivního výrazu, nikdo by se o problém nestaral.

Omezení výroby

Podle deníku San Francisco Chronicle poslali v pondělí úředníci okresu Alameda dopis viceprezidentce podniku Tesla pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost Laurie Shelbyové. V něm společnosti nařizují zastavení výroby v Fremontu. „Oznámili jsme společnosti Tesla, že mohou udržovat minimální provoz, dokud nebudeme mít schválený plán, který bude možné realizovat v souladu s místními zdravotními postupy,“ zní v jedné části prohlášení.

Což by nemuselo trvat zase tak dlouho. Zástupce okresu Alameda Scott Haggerty pro list The New York Times řekl, že by se za daných okolností měly práce rozběhnout v pondělí 18. května. „Pracovali jsme na mnoha postupech, díky kterým by měl tento závod fungovat. A upřímně řečeno, myslím si, že Tesla odvedla docela dobrou práci, a proto jsem pro to, aby 18. května podnik otevřel.“

Podle kalifornského guvernéra Gavina Newsoma se v každém okresu otevírá odlišně podle jeho stanovených podmínek. „Znovu, jsou to opatření vedená okresem.“ Přesto Newsom uvedl, že má k Tesle a jejímu zakladateli velkou úctu a že s Muskem „před několika dny“ mluvil. Pro CNN dodal, že očekává umožnění znovuotevření Tesly „již příští týden“. Musk na setkání s guvernérem neodpověděl nikde jinde než na Twitteru: „Děkuji guvernérovi Newsomovi!“ napsal vynálezce.

Pohrůžka, že by Tesla přenesla výrobu do jiného státu americké unie, může znít hodně divoce, ale symbolická rána pro Kalifornii a její pověst hi-tech státu byla nepříjemná. Zvlášť když se texaský guvernér Greg Abbott chlubí, že s Muskem mluvil a že by podle něj byl Texas ideální místem pro podnikání.

„Měl jsem možnost mluvit s Elonem Muskem, jenž se opravdu o Texas zajímá a který je opravdu frustrovaný z Kalifornie,“ prohlásil Abbot a dodal, že se uvidí, jak se věci nakonec vyvinou.

Ostatně s „Lone Star“ státem (podle jediné hvězdy na vlajce Texasu) má Musk dost zkušeností, rakety jeho SpaceX startují z nejjižnějšího cípu v Boca Chica.

Reklama

Doporučované