Hlavní obsah

Musk na hraně zákona. Navzdory zákazům rozjíždí chod Tesly

Foto: wikipedia

Extravagantní filantrop o sobě dává zase jednou vědět.

Reklama

Elon Musk oznámil, že navzdory restriktivním opatřením okrsku Alameda chystá znovu rozběhnout provoz ve své automobilce Tesla. Ve svém tweetu pak apeloval, že pokud dojde na zatýkání, má být jediným, kdo ponese zodpovědnost.

Článek

Za úsvitu se zvedá prach z kalifornské cesty od přijíždějících policejních aut. Míří k hrdě stojící postavě, která svým způsobem na ochránce zákona čeká a volá: „Jestli má být někdo zatčen, mám to být já!“

Podobný scénář, jenž je jedním z mnoha, si v těchto chvílích nejspíše představuje Elon Musk. V pondělí oznámil znovuotevření své kalifornské továrny na výrobu automobilů Tesla navzdory restriktivním opatřením ke snížení rizika přenosu covid-19 v okrsku Alameda v Kalifornii, kde automobilka sídlí.

Citát z prvního odstavce textu pochází přímo z twitterového účtu miliardáře, který je znám svým provokativním chováním. Na svůj Twitter také dodal, že bude stát v jedné řadě se všemi ostatními, pokud je přijedou zatknout policisté.

Konec Tesly jako klenotu Kalifornie

Musk tímto krokem vyeskaloval svůj spor se státními úředníky. Zaváděná bezpečnostní opatření okresu Alameda, kde automobilka sídlí, se mu zdají příliš agresivní, a dokonce proti ústavě Kalifornie. Již v sobotu společnost Tesla podala stížnost k federálnímu soudu. Musk Kalifornii také pohrozil, že sídlo společnosti přesune do státu Nevada nebo Texas. Po hrozbě se ihned vyrojilo několik nabídek k přesídlení nejen od Texasu a Nevady, ale i Utahu, Oklahomy a Georgie.

Žaloba a razantní tweet Elona Muska přišel poté, co úředníci Alamedy zakázali automobilce zahájit provoz, protože nesplňuje dostatečná bezpečnostní opatření. Stát Kalifornie umožňuje částečné otevření již od 8. května.

Nečekaný spojenec

Kalifornský guvernér Gavin Newsom se snažil zmírnit napětí slovy, že očekává nastartování provozu příští týden, ale také se postavil za své úředníky v Alamedě. Podle jeho slov nejednají protiústavně, protože každý okres má uvolňování do jisté míry ve svých rukou, aby se mohl řídit podle nastalé situace. Alameda a dalších šest okrsků v Kalifornii se rozhodly své restrikce prodloužit, s čímž Elon Musk nesouhlasí.

„Byl by to smutný den, pokud by policie přišla do Tesly a zatkla Elona Muska,“ řekl pro Bloomberg Scott Haggerty, hejtman okresu Alameda. Haggerty se také vyjádřil o Muskových tweetech jako o „nešťastných“.

Podnikatel ale získal spojence v Trumpově administrativě. „Je jedním (Muskova Tesla, pozn. red.) z největších zaměstnavatelů v Kalifornii a Kalifornie by se měla zaměřit na vyřešení zdravotních problémů, aby mohl otevřít co nejdříve. Nebo dojde k tomu, že Musk dodrží své výhrůžky a přestěhuje se do jiného státu,“ řekl v pondělí pro CNBC ministr financí USA Steven Munich. Vyzval také Kalifornii, aby na opětovném otevření lokální ekonomiky pracovala tvrději.

Pokuta i zatčení

Ještě před Muskovým kontroverzním tweetem dostali zaměstnanci Tesly e-mail, ve kterém jim společnost oznamovala, že nucená dovolená končí v neděli a mají očekávat zprávu od svých nadřízených ohledně dalších kroků. V e-mailu také stojí, že zaměstnanci se do práce vracet nemusejí, ale doma zůstanou na neplaceném volnu bez dalších benefitů. Guvernér Newsom byl touto zprávou zaskočen. Dle svých slov nevěděl, že se Tesla chystá otevřít navzdory okresním zákazům.

Porušení karanténních opatření je v Kalifornii trestáno pokutou, ale může dojít i k odnětí svobody. Mluvčí policejního oddělení ve městě Fremont v pondělí uvedla, že její úřad vynucuje příkaz ke karanténě na pokyn zdravotního oddělení, ale bylo jí sděleno, že kraj spolupracuje přímo s Teslou.

Reklama

Doporučované