Hlavní obsah

Elon Musk dostal Teslu na vrchol. Teď si užije miliardovou odměnu

Foto: Profimedia.cz

Elon Musk.

Reklama

Tržní hodnota americké automobilky Tesla dosáhla hranice potřebné k tomu, aby šéf podniku Elon Musk získal první část své mimořádně vysoké odměny.

Článek

Není tajemstvím, že americký vizionář a šéf automobilky Elon Musk jako ředitel nedostává pravidelně žádný plat, peněžní odměny ani kapitál. Ale není to žádný samaritán, jeho odměna byla navázaná na výkony celé firmy a růst jejích akcií.

Agentura Bloomberg nyní uvedla, že si Musk může podle dohody z roku 2018 přijít na přibližně 706 milionů dolarů, v přepočtu 17,5 miliardy korun.

Podle dostupných informací překonala po uzavření úterního obchodování průměrná tržní kapitalizace firmy za posledních šest měsíců 100 miliard dolarů – a tím byla splněna také podmínka pro vyplacení odměny.

Musk tak nyní může získat 1,69 milionu akciových opcí za cenu 350,02 dolaru za kus. Akcie na konci úterý uzavíraly růstem o 0,9 procenta na 768,21 dolaru. Pokud by tedy akcie okamžitě prodal na trhu za tuto cenu, vydělal by na podílu 706 milionů dolarů.

Jaké jsou podmínky vyplacení odměny?

V roce 2018 akcionáři firmy Tesla schválili Muskův akciový balíček. Odměnu dostane, když bude společnost plnit podmínky, kterých plán obsahuje celkem 12. Firma například musí dosáhnout tržní kapitalizace 100 miliard dolarů. Při splnění každé z podmínek získá Elon Musk nárok na téměř 1,7 milionu akcií. Každá další etapa předpokládá zvýšení tržní hodnoty o dalších 50 miliard dolarů.

Ve chvíli, kdy společnost docílí všech předem stanovených fází, by se tržní hodnota Tesly měla vyšplhat až na 650 miliard dolarů.

Aby Musk ovšem získal nárok na odměnu v akciích, musí Tesla – kromě nárůstu tržní hodnoty – splnit rovněž cíle spojené s tržbami a ziskem podniku. Nová smlouva také požaduje, aby zůstal ve funkci generálního ředitele automobilky Tesla nebo působil jako výkonný předseda správní rady a produktový ředitel.

Dosažení všech těchto podmínek se zdálo být v době sjednávání téměř nemožné. Tržní kapitalizace Tesly činila asi 60 miliard dolarů a prodávala akcie v hodnotě 250 dolarů za kus.

Pokud se vše podaří splnit podle Muskova plánu, stane se tak nejlépe placeným ředitelem ve Spojených státech. Už sama dohoda byla co do výše odměny největším ujednáním, jaké kdy bylo v USA mezi generálním ředitelem a správní radou uzavřeno.

Osmačtyřicetiletý Musk už teď patří mezi nejbohatší lidi světa. Hodnota jeho majetku nyní podle agentury Bloomberg činí asi 38,5 miliardy dolarů.

Americké automobilce se daří, zatím

Americký výrobce elektromobilů Tesla v letošním prvním čtvrtletí vydělal 16 milionů dolarů, v přepočtu přibližně 400 milionů korun. Z výsledků společnosti plyne, že vykázala už třetí čtvrtletí po sobě zisk.

Akcie společnosti, jejímž spoluzakladatelem a šéfem je podnikatel Elon Musk, reagovaly na výsledky výrazným růstem.

Hospodářský výsledek se výrazně zlepšil oproti loňskému prvnímu čtvrtletí, ve kterém Tesla prodělala přes 700 milionů dolarů. Výrazně však klesl ve srovnání s posledními třemi měsíci loňského roku, kdy firma vydělala 105 milionů dolarů. Celkem pak během prvních třech měsíců dodala svým zákazníkům více než 88 tisíc vozidel, meziročně tedy o celých 40 procent více.

Samotná firma však na konci dubna informovala, že dodávky začala negativně ovlivňovat koronavirová krize.

Firma kvůli koronaviru přerušila výrobu v továrně na elektromobily v San Francisku i v továrně na výrobu střešních solárních panelů v New Yorku. Továrna v San Francisku je jediným závodem Tesly na výrobu elektromobilů v USA a zaměstnává přes 10 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované