Hlavní obsah

Muskův vesmírný internet je zase o krok blíže pozemským uživatelům

Foto: https://commons.wikimedia.org/

Ilustrační snímek.

Reklama

Firma SpaceX již dříve snížila orbitální výšku satelitů, od čehož si slibuje lepší pokrytí a nižší latenci – tedy reakční čas – připojení. Teď má v plánu spustit testování v místech, kde není výraz turbo internet tak známý.

Článek

S nastupující érou mobilních telefonů začala ve vesmíru vznikat síť satelitů, díky které je možné zatelefonovat si prakticky z kteréhokoliv místa na planetě. Síť 66 družic nese název Iridium a její pokračovatele vynášejí na oběžnou dráhu rakety firmy SpaceX Elona Muska.

Sám Musk však přišel s ještě ambicióznějším projektem jménem Starlink. Slibuje, že v roce 2027 bude díky této neuvěřitelně husté síti družic schopen poskytnout i v tom nejodlehlejším koutu Země internetové připojení.

Připojení má zelenou

Vesmírný internet by ale sám o sobě nebyl k ničemu, pokud by uživatelé na Zemi neměli spolehlivá přijímací zařízení. A právě ta mohou velmi brzy začít se zatěžkávací zkouškou. Podle informací portálu Teslarati dostal Starlink Router zelenou od Federální komise pro komunikaci (FCC). Pro uživatele to znamená mílový krok k orbitálnímu internetu, který lze získat pouhým připojením terminálu k zařízením uvnitř domu.

Zatím se jedná o prototyp, jenž nemá být nikterak náročný na instalaci. Podle výkonného ředitele SpaceX Elona Muska stačí rozbalit anténu, nainstalovat ji na místě s výhledem na oblohu a připojit kabel. Anténa bude podle něj vybavena automatickým natáčením, které zajistí dokonalý výhled na vesmírné satelity.

„Všichni uživatelé zapojení do testování musí mít jasný výhled na oblohu, aby se mohli stát součástí projektu,“ uvádí Musk. Dodává, že 540 satelitů, které zatím v současné době obíhají kolem Země, může poskytovat přístup k internetu pouze mezi 44. a 52. stupněm severní zeměpisné šířky.

Zatím pro USA a Kanadu

Podle serveru Sky News vesmírná společnost s největší pravděpodobností umožní uživatelům připojení terminálu Starlink ke stávajícímu WiFi routeru či domácí síti.

Komponenty se vyrábějí a skládají na Tchaj-wanu. Některé přijímače jsou na domech již k vidění a mělo by jich dále přibývat zejména v USA a Kanadě, kde pilotní projekt startuje. Zaměří se na oblasti, které nejsou obsluhovány tradičními širokopásmovými sítěmi. „Starlink beta verze začne ve Spojených státech a dolní Kanadě u těch, kteří žijí na venkově nebo v jinak vzdálených komunitách,“ popisuje spuštění projektu Musk.

Zákazníkům budou zařízení Starlink zapůjčena a veškerou službu v testovacím projektu budou mít – vyjma dolarového poplatku – zdarma výměnou za podepsání mlčenlivosti a poskytnutí zpětné vazby. Spuštění se očekává nejdříve na konci července.

K výhodám satelitů SpaceX patří to, že jsou na nízké oběžné dráze, takže „doba zpáteční cesty mezi uživatelem a satelitem, známá jako latence, je mnohem kratší než u satelitů na geostacionární oběžné dráze“, uvádí společnost. „To umožňuje satelitu Starlink poskytovat služby, jako je hraní online her, tam, kde to obvykle není možné,“ dodává SpaceX.

Reklama

Doporučované