Hlavní obsah

Muž, který učil Čechy létat k moři, se pokouší o návrat. Začíná s dvěma boeingy

Foto: Profimedia

Reklama

Podnikatel Václav Fischer se po letech vrací k podnikání v letecké dopravě.

Článek

Podnikatel, který na přelomu tisíciletí koketoval s politikou, založil nyní společnost air Fischer. Létat chce už na jaře příštího roku.

Do roku 2020 plánuje provozovat na linkových a charterových letech čtyři až pět letadel. Létat chce především z Berlína, kde nahradí spoje po společnosti Air Berlin, která loni zanikla, uvedl sám Fischer v rozhovoru s agenturou ČTK.

„Společnost air Fischer bude létat z letišť, kde je pro ni místo. A to zejména z berlínského letiště Tegel, kde chybí kapacita, kterou dříve zajišťovala společnost Air Berlin. V Česku vidíme dobrou příležitost pro úspěšné operování našich letů v Brně a Pardubicích,” uvedl Fischer.

Na začátku dva boeingy

Zpočátku chce provozovat dvě letadla typu Boeing 737 – 700 pro 148 cestujících. Rozšíření flotily plánuje Fischer v roce 2020. Letadla zajistí podnikatelova hamburská společnost A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer. Na novou Fischerovu společnost upozornil web zdopravy.cz.

Letecká společnost air Fischer bude zajišťovat linkové lety – například z Brna do Basileje, Barcelony, Berlína, Dublinu, Paříže a Říma a dále charterové lety. Odletovými letišti mají být Basilej, Berlín, Bratislava, Brno, Pardubice a Salzburg a cílovými Basilej, Barcelona, Berlín, Dublin, Paříž, Řím, Mallorca, Gran Canaria, Kréta, Rhodos, Antalya a Hurghada.

„Nabídneme cestovním kancelářím v ČR, na Slovensku, ale také v Německu a Rakousku možnost on-line knihování míst na letech air Fischer. Samozřejmě budeme usilovat o nízké náklady. Budeme se snažit nabídnout cestujícím dobrou kvalitu služeb a to tak, jak na to byli zvyklí na palubách Fischer Air,” dodal podnikatel.

Spory s Karlem Komárkem

Fischer začal v ČR prodávat zájezdy na začátku 90. let prostřednictvím pobočky své německé Fischer Reisen. Svoji cestovní kancelář v Německu v roce 1996 prodal a investoval do nákupu letadel a do dalšího rozvoje svých firem v ČR, kde provozoval cestovní kancelář Fischer.

Jeho společnosti se v letech 2002 a 2003 dostaly do finančních problémů a cestovní kancelář převzala finanční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Neobešlo se to bez vzájemných sporů, které trvají dodnes.

Fischerova AMF dnes požaduje v mezinárodní arbitráži proti ČR náhradu škody za dvě prodaná letadla a za ušlý leasing do roku 2027. Celkem jde včetně úroků o 125 milionů dolarů (2,6 mld. Kč). V další mezinárodní arbitráži se podnikatel dožaduje náhrady škody za znehodnocenou investici do cestovní kanceláře Fischer, kde požaduje odškodnění ve výši 60 milionů eur (1,5 mld. Kč).

V červenci 2009 ukončila činnost CK Tomi Tour spojená se jménem Václava Fischera. Při krachu nechala v zahraničí zhruba 3400 lidí, dalších téměř 15 000 klientů mělo zakoupený zájezd.

Reklama

Doporučované