Hlavní obsah

Muž, který zničil protikuřácký zákon. Benda znovu navrhuje kuřárny v hospodách

 

Reklama

Na den přesně před pěti měsíci zkrachoval ve Sněmovně vládní protikuřácký zákon kvůli pozměňovacímu návrhu, aby si hospodští mohli ve svých podnicích zřizovat kuřárny. Jeho autor, poslanec za ODS Marek Benda, ho dnes předloží poslancům znovu.

Článek

“Kuřáci mají svá práva na světě a dnešní módní tažení, že veškerou vinu světa nesou oni, pokládám za absurdní,” vykládá Benda s cigaretou v ruce těsně před sněmovní schůzí, která se v úterý zákonem zabývá ve druhém čtení.

“Za ideální stav bych pokládal, abychom tu věc nechali úplně být. Trh to řeší naprosto bez problémů sám, dneska už v Praze kuřácký podnik hledáte složitěji než nekuřácký. Ale můj návrh alespoň rozumně řeší konflikt mezi kuřáky a nekuřáky,” dodává Benda.

Bendův prokuřácký recept

Zkouší tak znovu stejný recept, který už mu letos jednou vyšel - rozhádat vládní strany ČSSD a hnutí ANO. V květnu sociální demokraté a někteří Babišovi poslanci Bendovy kuřárny podpořili, aby si zajistili podporu pro zákon jako celek. Jenže většinu poslanců hnutí ANO to popudilo a raději celý zákon potopili.

O Bendových kuřárnách se bude znovu hlasovat za několik týdnů a vládní poslanci se dušují, že tentokrát už podobnou blamáž nedopustí. Poslanec, který zažil už několik pokusů kouření v českých restauracích zakázat, se ale spoléhá na zkušenost, že při rozhodování o cigaretách se často na stranická zadání nedbá.

“Jsou tu přesvědčení nekuřáci i kuřáci. Ve třetím kole budou hlasovat podle sebe. Bude hodně záležet na tom, kdo bude zrovna v sále, ale skoro si troufám tvrdit, že by můj návrh mohl znovu projít,” myslí si Benda.

Nemyslí si ale, že by se opakovala situace z letošního května - tedy že by ANO v takovém případě stoplo celý zákon.

Co by Nečas nikdy neudělal

“Byl to čistý naschvál části hnutí ANO, které se tím chtělo něco vyřizovat s ministrem zdravotnictví Němečkem. Pokládám za vysoce nepravděpodobné, že by se to mělo opakovat,” dodává Benda.

Sám prý přitom bojuje nejen při hledání kuřáckých restaurací, ale i doma. “Děti jsou miliatntní nekuřáci. Vylepují mi v mém pokoji, v mojí pracovničce samolepky Normální je nekouřit. Nosí to ze školy,” vykládá Benda.

A mezi řečí zavzpomíná na někdejšího stranického šéfa Petra Nečase. “To byl militantní nekuřák, který nám to všude zakazoval. Ale jako představitel svobodné strany by nikdy nenavrhl takový zákon,” dodává Benda.

Reklama

Doporučované