Hlavní obsah

Pětina podniků po EET přizná vyšší tržby, odhaduje šéf asociace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Hostem Seznamu byl Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Poslechněte si celý rozhovor.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Už za dva a půl měsíce má být zavedena elektronická evidence tržeb. Podnikatelé se bojí, že Finanční správa bude data, která v ní vykáží, srovnávat s předchozími lety. „V takovém případě budeme EET bojkotovat," říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Přesto čeká, že tržby díky evidenci „vyskočí" o dvacet procent.

Článek

Jak se v tuto chvíli podniká drobným a středním podnikatelům a živnostníkům v České republice?

My z prostředí nejsme nadšeni, ale zase musím být objektivní. Nemyslím si, že bychom zde měli nějaké fiasko a že by to bylo dramaticky odlišné od zbytku světa nebo Evropy. V čem jsme mistři, tak to je v komplikovanosti. Ať už zákony, vyhlášky, různá nařízení či opatření dokážeme zkomplikovat do takové míry, že už se v nich nevyzná ani ten, kdo je tvoří, natož ten, kdo je má vykonávat.

Do zákonů chce vaše asociace uvést podporu rodinných firem...

Nám jde o to, abychom pracovali s určitými daty, statistikou, kolik jich zde máme, ale abychom i hledali nástroje podpory těchto firem. My nemůžeme říci - podporujme rodinnou firmu, pokud neumíme říct, co je ta rodinná firma. Takže my jdeme podle švýcarského modelu, kdy si chceme říct definici rodinné firmy, což není nic složitého, chceme to dostat do legislativy a následně můžeme diskutovat o tom, že budou-li se vypisovat nějaké evropské fondy, určitá forma podpory půjde na živnostníky, na malé a střední firmy, nebo na určitý typ výroby, ale i na rodinné firmy.

Daří se vám to?

V tuto chvíli připravujeme paragrafové znění, jak by ten zákon mohl vypadat, nebo jak by to mělo být do zákona vsunuto. My se nedomníváme, že by kolem toho měla být nějaká dramatická politická, nebo legislativní diskuze. V zásadě s jakýmkoliv politikem nebo zákonodárcem se bavíme, tak jsou tomu nakloněni. teď jde jenom o to najít cestu, aby se to udělalo pokud možno rychle a dalo se od toho odrazit.

Když se podíváme na některé kroky současné vlády, ať už jde o zavedení kontrolního hlášení, nebo EET, nepohlíží na podnikatele automaticky jako na podvodníky?

Já bych neřekl, že jako na podvodníky. Prostě se zavedla nějaká restriktivní opatření, ze kterých my radost pochopitelně nemáme, na druhou stranu musím uznat, že dohoda, kterou jsme učinili ať už s vládou, nebo resortem financí, zněla, že se v žádném případě nezvednou daně. Na druhou stranu, že daně se zase budou platit - budou se vybírat. Pokud se nevybere více, tak to byl špatný krok a musí si za to vláda nést plnou zodpovědnost.

Načali jsme EET, jak jsou na ni podnikatelé připraveni?

Podle toho, jak s nimi mluvíme, tak zhruba deset, patnáct procent z nich už ví, jaký si koupit přístroj. Jsou víceméně rozhodnuti.

O kolik očekáváte, že se tržby zvednou, právě kvůli tomu, že budou evidované?

To je věc, o které si troufám tvrdit, že neví nikdo.

Váš soukromý odhad?

Můj soukromý odhad je, že by to mohlo být kolem dvaceti procent. Ale nemáme to ničím propočtené a já si vlastně nedovedu udělat pohled na to, jak se vlastně ti podnikatelé zachovají. Nedělejme si iluzi, že pokud někdo jel v šedé ekonomice, tak v tuto chvíli se to změní mávnutím kouzelného proutku.

Nebojíte se toho, že Finanční správa po datech z minulých let půjde a bude je srovnávat?

To vůbec nepřipadá v úvahu a to je úloha i naší asociace. Existuje gentlemanská dohoda...

Bude dodržena?

Pokud nebude, uděláme vše proto, abychom silně znepříjemnili život...

Co v takovém případě můžete udělat?

Můžeme začít bojkotovat vůbec celý ten systém, který dneska je. My to nechceme dělat. My jsme korektně řekli - ano, EET má nějaký význam, mimo jiné bychom byli jedna z posledních zemí, která by EET nezavedla. Ale ne proto, že jsme si tady vytvořili nějaký systém, na základě kterého si řekneme - ty jsi před dvěma lety zaplatil to či ono a jak je to možné...

Reklama

Doporučované