Hlavní obsah

Muž s nožem útočil ve vlaku v Tokiu, zranění utrpělo 17 lidí

Foto: Profimedia.cz

Záběry z prostoru před stanicí Kokuryo, kde souprava zastavila.

Reklama

aktualizováno •

Policie v Japonsku zatkla muže, který v neděli zaútočil nožem na cestující ve vlaku v Tokiu a nejméně 17 lidí zranil. Jedna z obětí je ve vážném stavu. Informovala o tom agentura Kjódó.

Článek

Podle japonských médií útočník převlečený za Jokera, postavu ze série o Batmanovi, zřejmě s pomocí hořlaviny založil v jednom z vagonů oheň a rozléval uvnitř neznámou tekutinu. Policisté prověřovali, zda šlo o kyselinu chlorovodíkovou. Zdroj z policejních složek ale agentuře Kjódó později potvrdil, že o kyselinu nešlo.

Útok se odehrál ve vlaku na lince Keio, která spojuje čtvrť Šindžuku s předměstími v západní části metropole. Podle japonských médií 24letý muž byl zatčen na místě činu, policie jej obvinila z pokusu o vraždu.

Incident vyvolal mezi cestujícími paniku, protože z vagonu se valil hustý kouř. Vlak zastavil ve stanici, kde se cestující hromadně pokoušeli dostat ven. Zdravotníci ošetřili sedmnáct lidí, do nemocnice byl přepraven starší muž, který po bodnutí nožem ztratil vědomí, jeho stav je kritický. Vážný je stav několika dalších lidí.Většina cestujících utrpěla lehká zranění včetně nadýchání se kouře, uvedla tokijská policie.

Na jednom z videí zveřejněných na Twitteru je vidět, jak se davy lidí tlačí z vagonu, kde se o několik vteřin později rozhoří plamen. Na jiném videu se cestující tlačili ven i okny vagonu na nástupiště, u kterého vlak nouzově zastavil.

„Myslel jsem si, že jde o halloweenský žertík. Pak jsem ale viděl, jak se k nám blíží muž a pomalu mává dlouhým nožem,“ řekl listu Jomiuri šimbun jeden z očitých svědků. Mnoho z pasažérů cestovalo v kostýmech, mířili na oblíbené oslavy Halloweenu.

Oheň se podle informací agentury Kjótó rozšířil ze sedadla v pátém vagonu soupravy, která nouzově zastavila na stanici Kokuryo. „Slyšel jsem hlasitou ránu a vzadu ve vagonu viděl plameny a kouř. Všichni propadli panice,“ řekl agentuře další svědek.

Policisté po zastavení soupravy ve stanici měli následně vstoupit do vagonu, kde se pohyboval čtyřiadvacetiletý podezřelý. Zatčení se podle japonských médií nebránil. Podle místních médií policistům řekl, že „chtěl zabíjet, aby mohl být odsouzený k smrti“.

Reklama

Související témata:

Doporučované