Hlavní obsah

Žít Brno. Strážníci hodinu vyháněli 160 netopýrů, kteří se nastěhovali do bytu seniorky

Podívejte se, jak strážníci v Brně vyháněli netopýry z bytu.Video: MP Brno

 

Reklama

Sedmaosmdesátileté paní z Brna se v bytě usídlilo více než 160 netopýrů. Ti kvůli velkému suchu a teplu vyhledávají chladnější prostory. Dokážou se protáhnout i malou skulinkou. Schovávali se za skříněmi, obrazy, v záclonách i pod prostěradlem.

Článek

V bytu sedmaosmdesátileté seniorky z Brna se zabydlelo přes 160 netopýrů. Netopýři nechtěli svůj úkryt na Králově Poli opustit. Vyhnat je museli až strážníci spolu s ošetřovatelkou ze záchranné stanice.

Netopýři se schovávali za skříněmi, obrazy a v záclonách. Zalezli také pod koberec a prostěradlo. Netopýry vyháněli přes hodinu. „Přerovnali jsme celý pokoj. Chtěli jsme to udělat opravdu důkladně,” popsala ošetřovatelka ze záchranné stanice Simona Blahoňovská.

V bytě našli i jednoho mrtvého netopýra. Asi šedesát jich museli převézt do záchranné stanice. „V ložnici totiž zvířata neměla přístup k vodě a byla dehydrovaná,” uvedla mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková. Netopýry pak ošetřovatelka vypustila do volné přírody.

Odborníci varují, že se nemusí jednat o ojedinělý případ. Netopýři jsou právě v takzvaném přelétavém období, kdy spolu se svými mláďaty hledají místo k zazimování. Velké tepla a sucho je navíc nutí vyhledávat chladnější místa. Těmi můžou být právě i byty.

Netopýři se dokážou protáhnout i velmi malým prostorem. „Do bytu vletí přes okno otevřené na ventilaci. Ideální řešení je dát si do oken síťky,” doporučila Blahoňovská. Pokud je netopýrů méně, lze je jednoduše vzít do ručníku nebo hrubších rukavic a vypustit ven. Lidé mohou také volat na nonstop telefonní linku 702 137 837, která byla zřízena právě pro tyto případy. Netopýři člověku nijak neublíží a v bytě nezpůsobí škody. Jen po nich můžou všude zůstat výkaly.

Reklama

Související témata:

Doporučované