Hlavní obsah

Může vláda dál a znovu zakazovat vycházení? Spor v Nizozemsku řeší soudy

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze zásahu nizozemské policie na lednových protestech proti vládním restrikcím.

Reklama

Nařízení nočního zákazu vycházení kvůli zamezení šíření covidu-19 se v Nizozemsku stalo předmětem soudní pře. Soud nejprve rozhodl, že zákaz se musí okamžitě zrušit, další soud pak stanovil, že má platit, dokud se spor nevyřeší.

Článek

Nizozemský odvolací soud v úterý zvrátil rozhodnutí soudu nižší instance v Haagu, podle kterého měla vláda okamžitě zrušit noční zákaz vycházení. Případné zrušení restrikce soud nařídil odložit do té doby, než ve sporu padne na konci tohoto týdne finální rozhodnutí.

Původní verdikt soudu v Haagu podpořil stanovisko kritiků vládních opatření. Vláda podle něj neprokázala, že je situace dostatečně naléhavá, aby mohla znovu prodloužit restrikci. Tu kabinet vyhlašoval na základě zákona, který umožňuje vydávat opatření i bez souhlasu parlamentu ve stavu nouze. V zemi ale v poslední době počty nově nakažených klesají a pohybují se v nižších tisících, což podle rozhodnutí prvního soudu znamená, že vláda nemá mandát v rámci tohoto zákona zákaz vycházení vyhlásit.

Zákaz nočního vycházení v rozmezí od 21. hodiny do 5:30 ráno v Nizozemsku vláda zavedla 23. ledna. V nizozemských městech pak vypukly protesty, během kterých docházelo k násilnostem i ničení majetku. Policie proti demonstrantům zasahovala vodními děly a nasadila těžkooděnce i policisty na koních. Za porušování prvního takového zákazu v zemi od 2. světové války také padly už tisíce pokut.

Podle AFP se v Nizozemsku v lednu odehrály největší nepokoje za poslední desítky let:

Vláda v čele s premiérem Markem Ruttem minulý týden rozhodla o prodloužení opatření až do 2. března. Podle něj má opatření zůstat v platnosti zejména kvůli nástupu tzv. britské mutace koronaviru. Ta v zemi už má tvořit asi dvě třetiny nových případů, a vláda tak očekává, že kvůli rychlejšímu přenosu této mutace dojde bez restrikcí k další vlně růstu nově nakažených.

Odvolací soud má o tom, zda je prodloužení zákazu vycházení legitimní, rozhodnout tento pátek. Kabinet podle BBC připravuje novou legislativu, na základě níž by zákaz vyhlásil v případě, že odvolání nevyjde. To ale pravděpodobně nějakou dobu potrvá.

Pokud odvolání soud nevyhoví, hrozí, že vládě na nějaký čas nezbude jiná možnost než místo zákazu nočního vycházení vydat jen doporučení.

K takovému legislativnímu vakuu málem došlo už v úterý, kdy rozhodnutí prvního soudu přikazující okamžité zrušení opatření přišlo dopoledne, ale ještě týž den bylo oddáleno odvolacím soudem.

Na sociálních sítích se přesto začaly šířit výzvy k lidem, aby vyšli večer do ulic, a policie na to reagovala posílením hlídek. Podle nizozemských médií ale k žádným větším protestům ani střetům demonstrantů s policií tentokrát nedošlo. Malé skupinky lidí v nizozemských městech se rozešly samy bez zásahu policie ještě před devátou hodinou.

BBC připomíná, že Nizozemsku se dařilo vyhýbat se těm nejtvrdším protiepidemickým opatřením až do loňského prosince, kdy byl v zemi poprvé vyhlášen lockdown. V lednu pak následoval zákaz vycházení, který v zemi vyvolal několikadenní vlnu násilných protestů.

Pozici vlády nyní oslabuje také fakt, že úkolem Rutteho kabinetu po lednové demisi je dovést zemi k březnovým volbám. Vláda neustála skandál kolem neoprávněných nařčení daňových úředníků, kteří obvinili tisíce rodičů z podvodů s příspěvky na děti.

Reklama

Doporučované