Hlavní obsah

Muzeum Prahy se začne rekonstruovat až počátkem listopadu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zahájení rekonstrukce hlavní budovy Muzea hlavního města Prahy na Florenci se přesouvá na začátek listopadu. V červnu muzeum oznámilo, že rekonstrukce začne dnes.

Článek

Martina Hoffmanová z muzea dnes na dotaz ČTK sdělila, že se protáhla veřejná zakázka, protože uchazeči požadovali podrobnější informace. Druhý důvod odložení začátku oprav je řešení ochrany Langweilova modelu Prahy, který má muzeum ve svých sbírkách.

Muzeum na Florenci se uzavřelo 15. června, znovu otevřené pro veřejnost by mělo být na podzim 2022. Podle vedení muzea je nutné komplexně obnovit interiéry i s technickým a bezpečnostním zařízením. Součástí rekonstrukce interiérů bude postavení výtahu, čímž se budova stane plně bezbariérovou. Nově bude upraveno zázemí pro návštěvníky - pokladna, šatna, muzejní obchod a toalety.

Muzeum se mělo začít rekonstruovat dnes. „Jednak se protahuje realizace veřejné zakázky - výběrového řízení na zhotovitele stavebně technické části akce. Uchazeči se v průběhu zakázky aktivně dotazovali a žádali podrobnější informace a vysvětlení k zadávací dokumentaci, v souladu se zákonem o veřejných zakázkách tak došlo k posunu výběru,“ uvedla Hoffmanová. Zakázku podle ní muzeum vyhodnotí příští týden ve spolupráci se zřizovatelem.

„Druhým důvodem odložení začátku rekonstrukce je řešení ochrany sbírkového předmětu Langweilův model Prahy. Ochrana jak fyzická, tak i administrativní vyžaduje splnění speciálních odborných požadavků a zapojení specializovaných firem,“ doplnila. Ostatní vyklízecí a přípravné práce budou hotové v týdnu od 14. září podle původního předpokladu.

Zrekonstruovanou budovu chce muzeum otevřít velkou výstavou rozloženého Langweilova modelu Prahy s využitím moderních audiovizuálních technologií a interaktivních prvků. „Prezentovány budou i výsledky výzkumného projektu zaměřeného na využití Langweilova modelu Prahy ve výuce, který byl letos zahájen,“ uvedla již dříve ředitelka muzea Zuzana Strnadová.

Hlavní budova Muzea hlavního města Prahy byla podle návrhu architekta Antonína Balšánka postavena v letech 1896 až 1898; pro veřejnost byla společně s expozicemi slavnostně otevřena 27. září 1900. Za 120 let své existence neprošla žádnou generální rekonstrukcí. Uskutečnily se v ní pouze dílčí úpravy především technického charakteru. Celková generální rekonstrukce se připravovala od roku 2004, včetně nejprve dostavby a posléze výstavby nové budovy muzea v blízkosti té stávající. V roce 2012 byla dokončena obnova fasády včetně restaurování plastických prvků.

Reklama

Doporučované