Hlavní obsah

Muži, který napálil Ransdorfa pohádkami o dědictví, zbylo po smrti na účtu 2400 korun

Příběh muže, který napálil i europoslance Miloslava Ransdorfa, je u konce. Reportáž ze srpna 2017.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Policie uzavřela vyšetřování smrti Vladimíra Huňka s tím, že nejspíše spáchal sebevraždu.

Článek

Příběh o muži, který se chlubil tím, že má ve Švýcarsku v bance pohádkové dědictví, k němuž se ale nemůže dostat, je u konce.

Několik týdnů poté, co policie oznámila, že našla Vladimíra Huňka mrtvého v domě na Berounsku, se ukazuje, že po něm nezůstal prakticky žádný majetek.

Dokládá to zpráva, kterou sepsala insolvenční správkyně Daniela Urbanová. Na Huňka, který mimo jiné stál také u téměř tři roky starého skandálu bývalého politika KSČM a europoslance Miloslava Ransdorfa, byl vyhlášen konkurz.

A v této souvislosti u brněnského krajského soudu už od srpna 2016 probíhalo insolvenční řízení. Obrátili se na něj většinou lidé, kterým Huněk podepsal směnky v objemu desítek milionů euro.

Celkové pohledávky jsou podle zmíněné zprávy Daniely Urbanové ve výši 10 miliard korun. Ale hodnotnější majetek po muži nezůstal žádný.

„Pokud jde o majetek, insolvenčním správcem nebylo zjištěno, že by dlužník vlastnil jakýkoliv hodnotnější majetek,“ napsala Urbanová. Třeba dům, kde žil, patřil soukromé firmě s majiteli z Ruska.

„Jediným potenciálním majetkem měly být finanční prostředky uložené ve ‚švýcarské bance’, které měl dlužník nabýt v rámci dědického řízení – existence tohoto majetku dlužníka nebyla v průběhu insolvenčního řízení prokázána. Jediným příjmem majetkové podstaty je zůstatek na bankovním účtu dlužníka ve výši 2400 korun,” doplnila.

Není tak podle Urbanové ani dost peněz na to, aby jí byla vyplacena odměna za tento případ. Ta by měla být ve výši 83 490 korun. Celé řízení tak bude nyní zastaveno.

Kdo jsou lidé, kterým podepsal Huněk směnky za miliardy?Video: Radek Nohl

Pro příběh o údajném pohádkovém dědictví, k němuž se nemůže dostat, získal Vladimír Huněk tak jako europoslance Ransdorfa řadu lidí.

Vyprávěl ho v různých obměnách – k tomu, že ho má ve Švýcarsku, později přidal také Rakousko. Ve vyjádření pro krajský soud pak loni třeba napsal, že ho zdědil po tetě a že ho blokuje státní zástupkyně.

Právě Ransdorf kvůli tomu do Švýcarska jel, aby Huňkovi pomohl. Místo toho ho tam ale zadržela policie a na 47 hodin zůstal ve vazbě. Obviněn nebyl. Pár týdnů na to však zemřel.

Spáchal zřejmě sebevraždu

Vladimír Huněk byl loni na podzim obviněn z pokusu o podvod, nyní po jeho smrti vyšetřovatelé navrhnou, aby bylo stíhání zastaveno.

„Závěr vyšetřování je takový, že nejspíše spáchal sebevraždu,“ řekla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Obří dluhy, které po Huňkovi zůstaly, v současné době nejspíš zaměstnají také státní úředníky.

„Jestliže dlužník v průběhu konkursu zemře, nastupují na jeho místo jeho dědicové, a není-li jich, pak stát,“ uvedla mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy.

Největší podíl – přes 2,7 miliardy korun – z toho drží rakouská firma WH Invest GmbH, kterou zastupuje kancelář známého českého advokáta Tomáše Sokola.

V insolvenčním rejstříku jsou však další žaloby těch, kteří Huňkovi v této souvislosti půjčili nemalé finanční částky. Třeba Marián Capák uvádí částku 730 tisíc euro (přes 18 milionů korun).

Huněk mu tvrdil, že peníze potřebuje, aby zaplatil soudní náklady nebo splatil jiné své dluhy. Třeba za rodinný dům prý dlužil 4,5 milionu. Nebo potřeboval peníze na dárky pro rodinu o Vánocích.

Další z lidí, kteří se obrátili na soud, Robert Kerekes uvedl, že Huňkovi půjčil 124 tisíc euro (přes 3,1 milionu), Martin Bendík 23 tisíc euro (přes 570 tisíc) a Juraj Hajdu 40 tisíc korun a 40 tisíc euro (zhruba jeden milion korun).

Reklama

Doporučované