Hlavní obsah

Mynář nejspíš vyvázne z případu zabijačka. Díky rozsudku, který naštval Ovčáčka

Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Rozsudek, který kritizoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, bude mít dopad i na zabijačku kancléře Vratislava Mynáře.

Reklama

Přestupky za porušení opatření Ministerstva zdravotnictví z období od 23. března do 24. dubna skončí nejspíše bez trestu.

Článek

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář nejspíš nebude moci být nijak potrestán za rychlou zabijačku, kterou v čase nouzového stavu uspořádal v Osvětimanech.

A to přesto, že úřady nyní v souvislosti s touto akcí řeší, zda nebyla porušena mimořádná opatření, která kvůli koronavirové epidemii vydalo Ministerstvo zdravotnictví.

Ukazuje se totiž, že rozhodnutí pražského městského soudu, který minulý týden čtyři mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví zrušil (protože podle názoru soudu byla vydána protizákonně), bude mít nejspíše ještě další dopad než jen to, že podnikatelé budou moci žádat o odškodné za uzavřené provozovny.

Zmíněný verdikt se totiž může dotknout i lidí, kterým hrozí postih za to, že zmíněná opatření porušili.

Jak pro Seznam Zprávy potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), přestupky spáchané v době, kdy čtyři zrušená opatření platila, skončí bez trestu. „Je to tak, ve správním řízení se to zastaví, vzhledem k tomu, že dané opatření bylo shledáno nezákonným,“ uvedl Hamáček.

Týkat by se to mělo všech případů spáchaných od 23. března (kdy byla zrušená opatření vydána) do 24. dubna. Zabijačku kancléř Mynář uspořádal 17. dubna.

Jak je známo, podle policie, která už šetření ukončila, byl zorganizováním zabijačky spáchán přestupek, protože byl porušen zákaz shromažďování povoleného počtu osob.

Případ nyní řeší zlínská hygiena a ta právě Seznam Zprávy upozornila, že bude třeba zkoumat i to, kdy se prověřovaná událost odehrála.

„U každého jednotlivého případu je třeba důsledně zkoumat, zda případný přestupek nebyl spáchán v době účinnosti některého z mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, které Městský soud v Praze shledal jako nezákonné,“ uvedla vedoucí kanceláře ředitele Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Foto: Z twitterového účtu Jiřího Ovčáčka

Tenkrát na Lánech - setkání prezidenta s týmem rádců v čase epidemie.

Rozhodnutí soudu z minulého čtvrtka by tak mohlo mít dopad i na výsledek prověřování schůzky expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech, která se uskutečnila 4. dubna.

Na ni byli účastníci vyfoceni, jak sedí „rameno na rameno“ (viz snímek) vedle sebe a mají před sebou jídlo. Tímto případem se zabývá hygiena ve Středočeském kraji.

Výrok soudu, díky němuž by nyní Mynář i hradní akce mohli vyváznout, okamžitě minulý pátek na sociální síti kritizoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Podobně jako ministr Hamáček mluví o možných přestupcích mezi 23. březnem a 24. dubnem také právník Ondřej Dostál, který žalobu na čtyři zmíněná opatření Ministerstva zdravotnictví podal.

„Zrušením opatření patrně odpadla i možnost stíhat za přestupek ty, kteří porušili něco z toho, co zrušená opatření obsahovala. Toto je samozřejmě nezamýšlený, ale bohužel logicky důsledek rozhodnutí. Tak to dopadá, pokud se při vydávání krizových opatření nerespektují závazná pravidla,“ uvedl Dostál.

Advokát Jakub Blažek pak Seznam Zprávám popsal, že u případů, kdy ještě pokuta nepadla, se řízení zastaví. Tam, kde již byla pokuta udělena, ale nebyla zaplacena, je možné požádat o obnovu řízení. A v případě, kdy byla pokuta už uhrazena, bude možné chtít náhradu škody po Ministerstvu spravedlnosti.

Ve zrušených opatřeních třeba Ministerstvo zdravotnictví zakazovalo, aby lidé s výjimkou rodiny nechodili na veřejnosti v počtu více než dvou osob.

Museli také až na další výjimky zůstat v místě svého bydliště. V dalším opatření se zakazoval provoz restaurací a kaváren (s výjimkou prodeje přes výdejové okénko). Zavřená musela být také sportoviště nebo fitness centra.

Případ a tedy, zda bude možné přestupky udělit, by mohl ještě zvrátit Nejvyšší správní soud. Na něj - jak uvedl minulý týden ministr Vojtěch - se chce ministerstvo ještě obrátit s kasační stížností.

Reklama

Doporučované