Hlavní obsah

Proti Arsenalu bude hrát stopera Bořil, odhaduje bývalý hráč a trenér Brabec

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor s bývalým fotbalistou Erichem Brabcem před čtvrtfinále Evropské ligy mezi Slavií a londýnským Arsenalem. (vlevo)

Reklama

Zažil, jaké to je, nastoupit v dresu Slavie proti Arsenalu. Erich Brabec nebyl v roce 2007 kvůli zranění u porážky 0:7, ale na remíze 0:0 se už podílel. Nyní se těší jako divák na čtvrtfinále Evropské ligy ve stejném obsazení.

Článek

Slavii čeká duel s Arsenalem v Evropské lize. Ty jsi absolvoval zápas s Arsenalem v roce 2007 v Lize mistrů. Takže si asi dokážeš představit, jaké rozechvění teď cloumá kabinou Slavie před takovým utkáním.

Představit si to dovedu. Samozřejmě jsem absolvoval i zápasy na Tottenhamu nebo na Liverpoolu. Nicméně to rozpoložení slávistů je úplně jiné, než bylo to naše před víc jak třinácti lety. A navíc, já jsem ten venkovní zápas na Emirates nehrál, takže jsem se mohl soustředit až na domácí odvetu. Ale je potřeba říct, že tým Arsenalu v té době byl úplně někde jinde, než je v dnešní době.

Když jsi vzpomněl zápas na Arsenalu, který skončil 7:0 pro domácí, nebylo ti tehdy až trošku líto kolegů, kteří museli nastoupit? Tehdy ve stoperské dvojici hráli myslím Hubáček se Suchým.

Já byl hlavně naštvaný, že jsem ten zápas nemohl hrát já. Třeba by to skončilo 10:0, třeba by to skončilo 5:0 nebo 3:0. Nevím. Ale prostě fotbal se dělá kvůli těmto zápasům a v té době to pro Slavii byla první účast v Champions League a já jsem se v prvním zápase zranil, což mě mrzelo. Klukům ten zápas nesedl od první minuty až do devadesáté a Arsenal ukázal obrovskou kvalitu a zaslouženě vyhrál.

Když jsem se koukal na fakta tohoto zápasu, tak jsem zjistil, že jenom Cesc Fabregas měl daleko větší cenu na přestupovém trhu než kompletní kádr Slavie. Je to úplně jiná doba než dnes…

No, to vypovídá samozřejmě za vše. V dnešní době v kádru Slavie jsou hráči, kteří se minimálně na transferech vyrovnají cenám hráčů Arsenalu. A to se nebavíme o jejich momentální výkonnosti.

Foto: Profimedia.cz

Erich Brabec pomohl k domácí remíze s Arsenalem 0:0.

Byla to první účast slávistů v tak prestižní soutěži, jako byla Liga mistrů. Dovedu si představit, že určitě vstupovali do tohoto utkání s jistými obavami, co se všechno může stát. Dnes je situace úplně jiná, protože slávisté si dokázali, že můžou vyřadit Rangers, Leicester, že dokázali hrát vyrovnaný zápas na Chelsea. Jejich sebevědomí je určitě posunuté na úplně jinou hranici, než to bylo ve vašem případě.

Naprosto správně uvažuješ. My v té době jsme neměli takovou kvalitu ani takové sebevědomí, jaké mají hráči v dnešní době. Protože oni už za ty poslední tři sezony odehráli tolik těžkých zápasů v pohárové Evropě a ustavičně ukazují a dokazují, že kvalitu na to mají. Posouvají se do lepších klubů než do Slavie. A to je samozřejmě skvělá vizitka jak klubu samotného, tak trenéra. A potažmo celé ligy. Ti hráči vykrystalizovali nejen ve Slavii, ale přišli z provinčních klubů a ve Slavii je posunuli ještě na další úroveň, která teď je momentálně odstřelená od celé ligy.

Ty jsi strávil převážnou část své kariéry na postu středního obránce, takže asi dokážeš docela dobře odhadnout, co se honí v hlavě stoperovi, když má za sebou a taky před sebou velmi těžké období jako Ondřej Kúdela. Měl být oporou Slavie i proti Arsenalu. Teď vynechám to, že nemůže nastoupit kvůli zranění, ale pro něj to po psychické stránce určitě není jednoduchá doba.

V první řadě je potřeba říct, že Ondra Kúdela teď dokazuje soustavně, že je nejlepším stoperem ve Slavii, ale momentálně bych řekl i pro celý český národní tým. Takže určitě ta ztráta pro Slavii je velká.

A když se vrátím k otázce toho, jak se momentálně cítí, to ví jen on sám. Já se můžu jenom domnívat, jaké pocity asi prožívá. Nicméně, je to zkušený hráč, u kterého mě obrovsky překvapilo až zaskočilo to, jak reagoval na hřišti Rangers. Myslím si, že z jeho strany to bylo špatně vyhodnocené. A je to škoda pro něj samotného a potažmo pro celou Slavii. Že ta kauza úplně přebila to, že Slavia postoupila přes Rangers do čtvrtfinále.

Ondra Kúdela je hodně inteligentní hráč a věřím tomu, že kdyby mohl, tak to vezme zpátky. Teď momentálně zažívá podle mne v hlavě obrovské zklamání z toho, jakým směrem se to všechno posunulo. Že vlastně on sám se stal takovou honěnou ovcí. Za mě zákrok na něj ve Walesu byl za hranou, to bylo minimálně na žlutou kartu. A být tam VAR, tak možná i červenou. A je škoda, že v tuhle chvíli Ondra místo toho, aby byl opěvován jako nejlepší stoper českého národního týmu a Slavie, tak je brán jako vyvrhel.

Ty to můžeš už dneska hodnotit i z pozice trenéra. Když se podívám o pár měsíců dopředu, tak Ondřej Kúdela určitě poletí na mistrovství Evropy, pokud bude zdráv. A samozřejmě ho čekají zápasy se Skotskem ve Skotsku i s Anglií v Anglii. Nic jednoduchého pro samotného hráče, ale řekl bych i pro atmosféru kolem týmu, která bude kolem zápasu ve Skotsku?

Samozřejmě že to bude situace složitá. Nicméně, Ondra Kúdela teď v národním týmu ukázal, že se dokáže vypořádat s tlakem, který bude vytvářen na jeho osobu v danou chvíli. A zvládl ta utkání velmi dobře. Takže si dokážu představit, že pokud bude zdráv, tak nastoupí do zápasů ať už s Anglií, nebo se Skotskem. A že předvede to, co od něj trenér očekává, že bude tím Ondřejem Kúdelou, který jede na Euro, aby držel obranu a byl tím článkem, který tmelí celou obrannou čtyřku.

Je známo, že Slavie se bude muset v prvním utkání proti Arsenalu obejít nejenom bez Ondřeje Kúdely, ale taky bez Deliho, dlouhodobě zraněný je Hovorka, Kačaraba není na soupisce pro evropské poháry. Takže vypadli vlastně čtyři stopeři a zůstal jediný mladičký Zima. K němu je potřeba postavit někoho buď z krajních obránců, nebo záložníků. Hromada, Holeš, Bořil. Určitě je to složitá situace pro Jindřicha Trpišovského. Ty by sis tipl, kdo nastoupí vedle Zimy?

Pokud bych si měl tipnout, tak si myslím, že tam nastoupí Bořil. Z jednoho prostého důvodu, protože už na téhle pozici hrál. Myslím si, že tam sice nevypadal tak dobře jako na pozici krajního obránce, nicméně už s tím zkušenosti má. A nevím, jestli je teď doba k nějakému experimentování, i když Jindra Trpišovský je pověstný tím, že vždycky vytáhne z klobouku nějaké překvapení. Nedovedu si představit, že teď ve čtvrtfinále Evropské ligy na půdě Arsenalu by na pozici stopera postavil třeba Hromadu. Ne, nedovedu si to představit, ale stát se to může.

Ono to bude složitější i v tom, že možná bude muset úplně nově nastavit trojúhelník dva stopeři a gólman. Protože ani co se týká brankáře, není jasno, kdo nastoupí na Emirates?

Samozřejmě, to je další obrovská výzva pro trenérský štáb, protože i teď v Brně nastoupila stoperská dvojice Kačaraba, Zima, v bráně Vágner a po úvodním tlaku, který si Slavia vytvořila, tak z první vážnější situace byla najednou červená karta a ovlivnilo to celý zápas. Myslím si, že být v bráně Kovář a hrát Kúdela, tak tato situace vůbec nevznikla. Takže určitě i z tohoto pohledu to bude zajímavé sledovat, pro jaké obsazení na postu brankáře, popř. stoperské dvojice se trenéři rozhodnou.

Je jasné, že jeden ze stoperů vždycky musí být ten, který šéfuje, řídí defenzivní část hry. A teď je otázka, jestli tuto roli svěřit třeba Bořilovi, pokud na tomto postu nastoupí, ale je zvyklý hrát na kraji? Anebo Zimovi, který přeci jenom jako ten mladší stoper vždycky spíš poslouchal? Ať už s ním hrál Kúdela, nebo třeba Deli?

Zajímavá otázka. Já osobně se domnívám, že Bořil je vůdčí osobností Slavie, ať hraje zkraje, nebo by hrál zprostředka. Takže on by byl v mých očích ten, kdo by řídil obranu. Nicméně je potřeba říct, že Zima udělal obrovský pokrok. Jak ve své hře, tak i v řízení obrany samotné. A proto si myslím, že by to mohl s Bořilem zvládnout.

Hlavní ale je, aby přes všechny problémy, které slávisté mají, nejeli na Emirates jako předem poražení…

To si myslím, že určitě nepojedou. Pomohlo jim, když teď viděli, jak hrál Arsenal doma s Liverpoolem. Sledovali, jakou hrou se prezentoval Liverpool. Co platilo na Arsenal. Je potřeba říct, že Arsenal taky nepůjde do toho zápasu v kompletním složení. Nebudou tam hráči, kteří by za normálních okolností určitě hráli, stejně jako na straně Slavie. A pak bude záležet na momentální formě. Já si myslím, že pokud Slavia nastoupí k tomu zápasu tak, jak nastupovala k utkáním s Rangers nebo Leicesterem, nebo v minulých sezonách proti Seville, tak má obrovskou šanci na to, aby znovu uspěla a postoupila do semifinále Evropské ligy.

Reklama

Doporučované