Hlavní obsah

UEFA začala konat v kauze Kúdela. Taková lepší remíza, zní ze Slavie

Foto: Profimedia.cz

Incident z utkání Rangers a Slavie, jehož protagonisty byli Glen Kamara a Ondřej Kúdela, začala řešit administrativa UEFA.

Reklama

UEFA řeší incident podezření z rasismu a dalších událostí z utkání Rangers–⁠Slavia. Po dobu, než bude vynesen finální verdikt, dostal Ondřej Kúdela suspendaci na jedno pohárové utkání. Ze zdravotních důvodů by v něm stejně nehrál.

Článek

Drsný příběh z glasgowského večera s datem 18. března znovu ožívá. V krátkosti ho připomeňme: Brutální hra domácích Rangers, která vyvrcholila zraněním Ondřeje Koláře, gólmana Slavie, vyprovokovala Ondřeje Kúdelu ke slovnímu útoku na protihráče Glena Kamaru.

Hráč Rangers tvrdí, že šlo o rasistickou urážku, Kúdela přiznává, že ho slovně napadl, ale rasismus odmítá. Po utkání nebyli slávisté vpuštěni ze hřiště do šatny. A došlo k pěstnímu útoku Kamary na Kúdelu.

Tolik v kostce incident z odvetného osmifinále Evropské ligy. Slavia v něm zvítězila 2:0 a postoupila mezi nejúspěšnější osmičku účastníků prestižní soutěže. Okolnosti zápasu však vyvolaly velkou vlnu pohoršení jak v médiích, tak na sociálních sítích. Hlavní roli přitom hrál údajný rasistický motiv tohoto příběhu.

Celý incident začala vyšetřovat UEFA, tedy Unie evropských fotbalových asociací, která Evropskou ligu pořádá. Vyšetřování případu svěřila španělskému expertovi Antoniu Garciovi Alcarazovi, který nejen Kúdelu v celé věci důkladně vyslechl. Případ byl natolik složitý, že Španěl dokonce požádal o posunutí běžného termínu pro odevzdání zprávy o jeho vyšetřování.

Svoji zprávu tedy na UEFA odevzdal na velikonoční pondělí. A dnes se dostala do rukou Slavii. Zpráva obsahuje návrh dalších disciplinárních kroků proti hráčům Ondřeji Kúdelovi i Glenu Kamarovi.

Co se týče údajného projevu rasismu ze strany Ondřeje Kúdely, napsal španělský vyšetřovatel, že nedošel k jasnému závěru, vše zůstalo v rovině tvrzení proti tvrzení. „Vzhledem k tomu, že neexistují přesvědčivé důkazy ke stanovení obsahu poznámky pana Kúdely, není podepsaný inspektor schopen potvrdit, nebo vyvrátit popis události panem Kamarou nebo panem Zungou“.

Bongani Zunga je dalším hráčem Rangers, Kamara se na něj odvolává s tím, že měl slyšet Kúdelův údajný výrok o „zku*vené opici“, o němž Kamara hovoří. Naproti tomu Kúdela říká, že Kamarovi sdělil, že je „fucking guy“, tedy něco jako zku*venej hoch.

„Bereme to zhruba jako lepší remízu. Podstatné pro nás je, že údajnou rasistickou urážku, ze které Kamara našeho hráče Kúdelu nařkl, neslyšel nikdo z rozhodčích nebo dalších oficiálních osob, nebyla tedy zanesena v zápisu o utkání, nedá se odezřít ani ze žádného dostupného záběru televizních kamer,“ řekl jeden z představitelů Slavie, který si nepřál být jmenován.

Případ bude nadále řešit orgán jménem Kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA. Zabývat se bude chováním Ondřeje Kúdely, Glena Kamary a dalším okolnostem utkání, včetně jednání představitelů Rangers. Její verdikt bychom se mohli dozvědět 13. dubna.

Protože disciplinární řízení nadále běží, rozhodla se UEFA zamezit tomu, aby po dobu tohoto vyšetřování nastoupil Ondřej Kúdela k dalšímu utkání Evropské ligy. Předběžně ho tedy suspendovala na jeden nejbližší zápas Evropské ligy. Tím je čtvrteční utkání Arsenal–⁠Slavia, ve kterém by ovšem Ondřej Kúdela ze zdravotních důvodů stejně nehrál.

„Inspektor UEFA současně navrhl disciplinární postih Glena Kamary za jeho vážný fyzický útok proti Ondřeji Kúdelovi, k němuž došlo po zápase,“ zmiňuje Slavia ve svém prohlášení.

Pokud by se disciplinární komise UEFA přiklonila k tomu, že se Kúdela dopustil rasistického výroku vůči protihráči, hrozilo by mu zastavení činnosti přinejmenším na 10 utkání. Pokud zůstane u klasifikace přestupku coby slovního napadení protihráče, dostane Kúdela v souhrnu trest nejméně na dvě utkání, patrně vyšší. Kamarovi hrozí za incident, který proběhl po utkání, distanc na pět utkání a více.

Co je podstatné: předpisy UEFA v obecné rovině nařizují, že trestat lze jen za skutky, které byly zcela jednoznačně prokázány. Je otázkou, zda UEFA stihne vyřknout svůj konečný verdikt v této kauze v průběhu příštího týdne, tedy ještě před odvetou Slavia–⁠Arsenal, která se bude hrát ve čtvrtek 15. dubna v Praze.

„S ohledem na probíhající disciplinární řízení UEFA i šetření ze strany místní policie nebudeme k věci poskytovat další vyjádření,“ uvádí se v oficiálním komuniké Slavie.

Kromě orgánů UEFA řeší paralelně celý incident i skotská policie.

Reklama

Doporučované