Hlavní obsah

Mzdy v Česku rostou dvakrát rychleji než v Německu. Ale zvyšují se i ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Mzdy rostly nejvíce v Česku, hlavně kvůli inflaci (ilustrační fotografie).

Reklama

V porovnání se sousedními státy rostly mzdy v Česku nejvíce, ukazují data Purple Trading. Nejpomaleji rostly mzdy v Německu. Na největším růstu za posledních deset let se podepsala hlavně inflace.

Článek

Za poslední dekádu vzrostly mzdy v Česku o 51 procent, což je v porovnání se sousedními státy nejvíce. Mzdy v Česku rostou téměř dvakrát rychleji než v Německu nebo na Slovensku. Vyplývá to z analýzy brokerské společnosti Purple Trading.

Nejpomalejší růst mezd je v Německu, kde to bylo za posledních deset let o 26,5 procenta, což je téměř dvakrát méně než v Česku. Následuje Slovensko s růstem o 27,1 procenta, kde tempo výrazně zpomalilo v roce 2008 právě s nástupem eura, a Polsko s 34 procenty. Rakousku vzrostly mzdy od roku 2010 o 36,9 procenta.

Nominálně je Česko hluboko pod Německem, kde hrubá měsíční mzda dosahuje 106 436 korun, což je o 193 procent více než v tuzemsku. Následují Rakousko s průměrnou mzdou 100 321 korun a Česko s 34 271 Kč. V Polsku je měsíční mzda 29 591 korun a na Slovensku 27 025 korun, tedy o 13,7 procenta, respektive o 21,1 procenta méně než v Česku.

Pod silným růstem mezd se vedle napjatého trhu práce podle analýzy podepsala inflace, která v Česku dosahuje nejvyšších úrovní ve střední Evropě, aktuálně 2,9 procenta. V Německu je naopak růst cen velmi pomalý a uprostřed pandemie čelí největší evropská ekonomika dokonce deflaci 0,2 procenta.

„Právě inflace může napovědět, kam se budou mzdy ubírat. Za posledních několik let jsme se měli velmi dobře, nicméně produktivita někdy nekopírovala mohutný růst mezd. V důsledku restriktivních opatření lze očekávat v příštím roce spíše stagnaci růstu mezd, a to nejen v Česku, ale také v ostatních evropských ekonomikách,“ uvedl analytik Purple Trading Štěpán Hájek.

Reklama

Doporučované