Hlavní obsah

Na aukci se vydražil desetidukát Leopolda za deset milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na aukci mincí, bankovek, medailí a dalšího vzácného sběratelského materiálu, která se uskutečnila minulý týden v Praze, byl nejvýše vydraženou mincí desetidukát Leopolda za téměř deset milionů korun.

Článek

ČTK o tom dnes informoval aukční dům Macho & Chlapovič. Z důvodu vládních opatření se aukce konala pouze prostřednictvím internetu a telefonu. Akce byla rozdělena do dvou částí všeobecné aukce s odhadovanou hodnotou 55 milionů a na aukci sbírky mincí Josefa Nováka v odhadované hodnotě 25 milionů korun. Výsledná suma všech aukcí překročila částku 166 milionů korun.

Mezi nejvzácnější kusy sbírky Josefa Nováka patřily Šlikovský dvojtolar z roku 1520, který byl vydražen za 2,62 milionu, trojtolar Ferdinanda III. z jáchymovské mincovny z roku 1644 vydražený za 6,78 milionu, a i další jáchymovský tolar z roku 1656 si nový majitel vydražil za 2,92 milionu.

Černým koněm aukce byla sada zkušebních měděných krejcarů z roku 1851, která se prodala za více než 1,5 milionu. Pětikusová sada ražená v Praze je mimořádně vzácná a byl o ní velký zájem.

"Aukce překonala všechna naše očekávání. Byl to náročný aukční maraton, aukce se protáhla o několik hodin, celkově se dražilo přes 12 hodin a kupující měli možnost si vybrat z celkem 687 položek v hlavních aukcích a v elektronických aukcích bylo dalších téměř 2000 položek. Mezi nejdražší položky z Novákovy sbírky patřil jáchymovský třítolar z roku 1644, který se stal nejdražší českou stříbrnou mincí, " uvedl zástupce aukčního domu Macho & Chlapovič Jan Jelínek.

I ostatní mince se podle něj prodávaly proti normálu za nadstandardní částky. Mimo již zmíněné stříbrné habsburské tolarové ražby to jsou především zlaté ražby Františka Josefa, stokoruny, čtyřdukáty a spolkové koruny. Dalším lákadlem byla kompletní nominálová i ročníková nabídka prvorepublikových svatováclavských dukátů. Nejdražší československou dukátovou ražbou na páteční aukci se stal svatováclavský 10dukát z roku 1930 prodaný za téměř 2,5 milionu. Ceny odráží současnou situaci na tuzemském i světovém trhu a mince dosahují rekordních částek. dodal Jelínek.

Objem obchodů s historickými mincemi, bankovkami a dalším numismatickým materiálem se loni propadl o 36 procent na 323 milionů Kč. Numismatiku negativně poznamenala pandemie koronaviru. Nejvzácnější vydraženou mincí se loni stal desetidukát panovníka Ferdinanda III. za 30 milionů korun.

Reklama

Doporučované