Hlavní obsah

Na Baltu pozor na nebezpečnou bakterii, může způsobit infekci a otravu

Foto: Profimedia.cz

V Baltském moři se objevily bakterie nebezpečné lidskému zdraví.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Nebezpečná bakterie v Baltském moři

V Baltském moři se objevily bakterie nebezpečné lidskému zdraví, varovalo polské rádio RMF FM. Tyčinkovitá bakterie z rodu Vibrio se rozmnožuje ve vodách teplejších než 20 stupňů a může způsobit infekci, otravu a v krajních případech u ohrožených skupin obyvatel i smrt.

Do těla se dostávají bakterie drobnými rankami v kůži, odřeninami nebo s konzumací ryb a mořských plodů. Pokud se po koupání v moři objeví bolest hlavy, horečka, zarudnutí nebo pálení pokožky či nevolnost, měli by lidé vyhledat lékaře.

Dobrodošli! První žlutý vlak dojel do Chorvatska

První spoj mezi Prahou a chorvatskou Rijekou ve středu úspěšně dorazil do cílové destinace. Žluté vlaky společnosti RegioJet musely kvůli velkému zájmu dokonce navýšit kapacitu spojů. Od 11. července až do konce prázdnin budou vlaky do Rijeky nebo slovinské Lublaně jezdit denně. Žluté soupravy vyrážejí každý den z Prahy v 17:20. Do Lublaně přijíždějí kolem páté hodiny ranní a do chorvatské Rijeky se dostanou před devátou.

V dlouhodobě nejoblíbenější letní destinaci českých turistů RegioJet navýšil i navazující autobusové spoje do třiceti dalších destinací u Jaderského moře. Do letovisek se lze dopravit také autobusy dopravce FlixBus, které zastavují v Zadaru, Biogradu na Moru, Vodici, Šibeniku a Trogiru. Cesty do Chorvatska nabízejí také aerolinky Smartwings.

Chorvatský deník Večernji list ve středu napsal o „slevách až 50 procent a dalších motivačních výhodách nabízených hoteliéry turistům“. Donedávna přitom hoteliéři v naději, že na konci července a v srpnu by sezona mohla být alespoň trochu podobná té běžné, udržovali víceméně obvyklé ceny po dobu letní špičky, píše ČTK.

Evropské hranice se otevřely pro občany patnácti „bezpečných států“

Evropská unie ve středu rozhodla o otevření hranic pro občany patnácti států, které nejsou členy Unie. Jednohlasné rozhodnutí Evropské rady není právně závazné, takže státy se mohou samy rozhodnout, že neotevřou své hranice lidem z uvedených zemí. Velkou Británii a další čtyři evropské státy, Švýcarsko, Island, Lichtenštejnsko a Norsko, které nejsou členy EU, Brusel automaticky považuje za bezpečné.

Za takzvané „bezpečné cestovní destinace“ Evropská unie považuje mimo Čínu také Alžírsko, Austrálii, Kanadu, Gruzii, Japonsko, Černou Horu, Maroko, Nový Zéland, Rwandu, Srbsko, Jižní Koreu, Thajsko, Tunisko a Uruguay. Aby se mohl stát dostat na seznam destinací, musel splnit tři kritéria: mít méně než 16 nakažených na 100 000 testovaných, počet nových případů v zemi dlouhodobě klesá a pravidla ohledně sociálního distancování byla nastavena na podle EU „uspokojivé úrovni“.

Podle BBC ale při projednávání nepanovala až taková shoda. Ještě před jednáním měly podle stanice Spojené státy, Rusko a Turecko lobbovat za to, aby se na seznamu objevily. Dánsko a Rakousko požadovaly zúžení seznamu. Podle vyjádření diplomata jedné ze severských zemí „ovlivňovalo rozhodnutí geopolitické vztahy“, balkánské a východoevropské státy podle něj například doporučily zařazení Gruzie. Podobně mělo Maďarsko lobbovat za Srbsko a Španělsko za Maroko. Unie bude seznam aktualizovat každé dva týdny.

Rakousko omezuje lety, Španělsko a Portugalsko otevřely hranice

Vídeňské letiště od úterý pozastavilo lety do Běloruska, Íránu, italského regionu Lombardie, Číny, Portugalska, Ruska, Švédska, Ukrajiny a Velké Británie. Rakousko tak rozhodlo na základě epidemiologické situace. Současná opatření platí minimálně do 15. července. V rozporu se seznamem bezpečných zemí přijatých Evropskou unií země varovala před cestami do Srbska a Černé Hory. Rakousko jinak nadále pokračuje v uvolňování opatření, od středy se znovu otevřela kina a kulturních akcí se bude moci zúčastnit až 250 lidí.

Španělsko a Portugalsko ve středu otevřely společnou hranici, která byla kvůli šíření koronaviru uzavřená více než tři měsíce. Slavnostní ceremonie otevření společných hranic se na hraničním přechodu mezi městy Badajoz a Elvas zúčastnili španělský král Filip VI., portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa i premiéři obou zemí Pedro Sánchez a António Costa. Na hranicích u španělského města Tui otevření hranic přihlíželi i poutníci, kteří absolvují Svatojakubskou pouť na úseku Camino Portugués.

Znovu v provozu je madridská opera i čtvrť „červených luceren“

S lepšící se situací v Evropě se postupně do starých kolejí vrací i kultura nebo turistické atrakce. V úterý se na pódium madridského operního domu Teatro Real vrátili hudebníci i sólisté. Po dlouhé pauze místní soubor vystoupil s operou La traviata. Sólisté ale museli dodržovat dvoumetrové rozestupy, členové orchestru hráli s rouškami a hlediště bylo možné zaplnit jen z poloviny.

Opět přístupná je i pařížská galerie moderního umění Centre Georges Pompidou, která byla uzavřená již od března. Představí výstavu věnovanou bulharskému umělci Christovi, který zemřel v květnu. Veřejnost bude moci opět navštěvovat muzeum v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře v polské Osvětimi.

V Amsterodamu se pak znovu otevřou podniky ve čtvrti „červených luceren“, ve kterých se budou smět opět nabízet sexuální služby. Původně se měly podniky otevřít až v září. Proti nim město dlouhodobě bojuje, pokouší se je postupně vytlačit z centra podobně jako coffee shopy, které už v posledních letech postupným utahováním šroubů prošly.

Reklama

Doporučované