Hlavní obsah

Záznam: Policejní potápěči v noci zachránili malou výletní loď ze dna Baťova kanálu

Potopená loď na Baťově kanálu (fotografie hasičů Zlínského kraje).Video: Bronislav Pavlík

 

Reklama

Pět pasažérů potopené lodi, dva dospělí a tři děti, se stihlo zachránit. V noci bylo plavidlo ze dna vyproštěno.

Článek

V plavební komoře na Baťově kanálu v Nedakonicích u Uherského Hradiště se v pátek po sedmé večer potopila malá výletní loď, na které se plavili dva dospělí, tři děti a pes.

Všichni včas přeskočili na jinou loď a nikomu se nic nestalo. Potopená loď byla pak po půlnoci ze dna plavební komory na řece Moravě vyproštěna.

„Jeden z členů posádky potopené lodi hasičům sdělil, že když se začali potápět, přiblížila se k nim loď, která stála za nimi. Na tuto loď všichni přeskočili a pak vystoupili na břeh. Žádný z členů posádky nebyl zraněn,” uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Obrázky: Na palubě byli dva dospělí, tři děti a pes

Na palubě byli dva dospělí, tři děti, kočka a pes.Video: Zuzana Lachnitová

Na místo byli povoláni policejní potápěči a majitel potopené lodi zajistil k jejímu vyzdvižení soukromý jeřáb. „V průběhu vyprošťování lodi ze dna plavební komory hasiči odčerpávali vodu z lodi pomocí ponorného čerpadla. Dnes krátce po půlnoci byla loď vytažena a uložena na břeh,” uvedl mluvčí hasičů.

Okolnosti potopení lodi na místě zjišťovali policisté. „Kriminalisté ve spolupráci s pracovníkem Státní plavební správy z Přerova po jejím vytažení zjistili, že ve dně lodi je podélná trhlina, loď byla pravděpodobně poškozena při plavbě,” řekla ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policie už případ předala k vyřešení pracovníkům Státní plavební správy.

Z potopené lodi unikly do vodního toku pohonné hmoty. Hasiči položili u výjezdu z plavební komory na hladinu řeky sorpčního hada a o kus dál po proudu vytvořili nornou stěnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované