Hlavní obsah

Na brněnském výstavišti dneškem končí očkovací i testovací centrum

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na brněnském výstavišti dneškem končí po devíti měsicích velkokapacitní očkovací centrum. Stěhuje se do prostor Fakultní nemocnice Brno, v níž budou zdravotníci vakcínu proti covidu-19 dál aplikovat.

Článek

Na výstavišti končí i testovací centrum Společnosti Podané ruce, přesouvá se do očkovacího centra Bohéma v Janáčkově divadle. V tiskových zprávách to dnes uvedly mluvčí nemocnice Veronika Plachá a Kristýna Férová ze Společnosti Podané ruce.

Očkovací centrum v pavilonu G2 bylo nejdéle fungujícím velkokapacitním očkovacím centrem v republice. Od ledna, kdy zahájilo činnost, si tam lidé přišli pro více než 400.000 dávek vakcín. Po dobu fungování se v místě vystřídalo 272 zdravotnických pracovníků, 111 zdravotních sester Fakultní nemocnice Brno a 47 pracovníků chodilo pravidelně. Pomáhali tam i studenti, farmaceuti, senioři, maminky na mateřské, lidé pracující v knihovně, divadle či v restauracích.

„Projekt vakcinačního centra na výstavišti dokázal úžasným způsobem propojit svět zdravotníků a laické veřejnosti, kteří společnými silami dokázali vytvořit živý organismus, který pružně reagoval na měnící se podmínky. Výsledkem je více než 400.000 aplikovaných dávek očkování proti covidu-19,“ uvedl vedoucí lékař mobilního týmu Emergency Medical Team Milan Krtička, který měl očkování na brněnském výstavišti na starosti.

Vyklízení prostor pavilonu G2 by podle mluvčí nemělo zabrat více než tři dny, začne se dnes po ukončení provozního dne. Na očkovací centrum od středy plynule naváže nově vybudované Diagnosticko-očkovací centrum v areálu bohunické nemocnice s kapacitou až 1500 lidí za den.

Na brněnském výstavišti ukončuje provoz i testovací centrum Společnosti Podané ruce, stěhuje se do očkovacího centra Bohéma v Janáčkově divadle. Organizace se k tomuto kroku podle Férové rozhodla kvůli klesajícímu zájmu veřejnosti a především kvůli snížení úhrad za antigenní testy od pojišťoven. Úhrady se podle společnosti snížily z 350 na 200 korun za test, což podle společnosti nestačí na pokrytí nákladů. Aktuálně na každý provedený test doplácí Podané ruce 45,6 korunami. „Jen za srpen jsme tak zaplatili přes 170.000 korun ze svého. Dovolit jsme si to mohli jen díky tomu, že v prvních měsících se nám podařilo na testování nějaké peníze vydělat. Nyní se ale už pohybujeme v záporných číslech a situace není udržitelná,“ uvedl ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Testovací centrum na výstavišti zahájilo činnost v říjnu 2020, za dobu své existence odebralo přes 310.000 vzorků. V centru Bohéma, kam se testování přesune, se bude testovat od pondělí do neděle od 7:00 do 12:30, očkovat od pondělí do soboty od 14:00 do 20:00.

Reklama

Doporučované