Hlavní obsah

Na Chrudimsku a Pardubicku stále hrozí záplavy, varují meteorologové

Foto: Frýdlant/Facebook

Hasiči ve Frýdlantu.

Reklama

Pro Pardubicko a Chrudimsko stále platí varování před extrémním stupněm nebezpečí záplav.

Článek

Řeky Novohradka a Chrudimka se na některých místech stále drží na třetím, nejvyšším povodňovém stupni. Pro Pardubicko a Frýdlantsko i v pondělí ráno platí varování před extrémním stupněm nebezpečí záplav.

Druhý povodňový stupeň platí na řece Smědé ve Višňové na Frýdlantsku. Stav pohotovosti trvá také na Tiché Orlici v Čermné na Rychnovsku a na Orlici v Týništi nad Orlicí. První, tedy nejnižší povodňový stupeň platil v pondělí kolem 6:40 na přibližně třech desítkách měřicích stanic, mimo jiné na Labi v Kostelci nad Labem na Mělnicku, na Moravě v Kroměříži nebo na Odře v Bohumíně.

Vytrvalý a vydatný déšť o víkendu zvedal hladiny řek v některých regionech, zejména na východě republiky. Na prvním stupni byla řeka Ostravice na Frýdecko-Místecku, u jejíhož soutoku s Morávkou se v neděli odpoledne převrhl raft s dvěma dětmi a jedním dospělým – osmiletá dívka po převozu do nemocnice zemřela, patnáctiletá dívka a šestačtyřicetiletý muž vyvázli bez zjevných zranění.

V sobotu v rozvodněné řece u Osoblahy na Bruntálsku zemřel muž. V řece plavalo také tělo ženy, kvůli nepříznivému počasí a silnému proudu policie ale pátrání po ní zatím nezahájila. Moravskoslezský kraj silný déšť a rozvodněné řeky sužují už několik dní. V Lubině na Novojičínsku se v neděli vinou deště a podmáčené půdy sesunul kus svahu. Popadané stromy poškodily rozvody elektrické energie a ohrožují také přilehlé stavby, obyvatelé dvou rodinných domů byli evakuováni a devět domů se ocitlo bez proudu.

V Čechách záplavy postihly zejména Liberecký a Pardubický kraj. Stav ohrožení platil na Smědé na Frýdlantsku. Řasnice ve Frýdlantu během neděle klesla na druhý stupeň. Nejhorší byla situace v oblasti Višňové, kde voda zaplavila louky a pod vodou jsou i některé komunikace směrem do Předlánců. Neprůjezdná byla také silnice na Černousy, nikoho ale nebylo nutné evakuovat.

V Pardubickém kraji se z koryta opět vylila řeka Novohradka v Luži na Chrudimsku, hranici třetího stupně překročila už ráno. Později hladina klesla, naopak v podvečer na nejvyšší stupeň vystoupala Chrudimka v pardubické městské části Nemošice a později i Novohradka v Úhřeticích na Chrudimsku. Podle hasičů ale nebylo nutné nikoho evakuovat. Po intenzivních deštích v okrese se znovu dostala z Podolského potoka voda i do skladu Správy státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce. Na rozdíl od minulého týdne ale ropné látky tentokrát ze skladu podle jeho zástupců neunikly.

V sousedním Královéhradeckém kraji rozvodněné řeky většinou už stagnovaly nebo začaly klesat. Druhý povodňový stupeň byl na Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Ostatní toky, které během neděle přesáhly povodňové stupně, se vrátily k normálu. Druhý stupeň byl také na Mrlině ve Vestci na Nymbursku ve středních Čechách.

Na druhý stupeň vystoupala i řeka Černá v Ličově na Českokrumlovsku, Malše v Pořešíně ve stejném okrese a Černovický potok v Tučapech na Táborsku.

Na Moravě na třetí stupeň v noci na neděli stoupla na Hodonínsku říčka Velička ve Velké nad Veličkou a později i ve Strážnici. Během dne hladina klesla a večer se toky vrátily k běžnému průtoku. S ustáním deště klesala i hladina říčky Bystřičky nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku, kde ještě odpoledne byla na třetím stupni. Večer tam platil druhý stupeň stejně jako pod nádrží. Obdobný vývoj byl i na řekách v Olomouckém kraji, déšť tam ale ustával a řeky po nočním vzestupu klesaly.

Vodohospodáři a hasiči jsou v mnoha regionech dál v pohotovosti, protože podle výstrahy meteorologů mohou po vydatných deštích znovu stoupat hladiny řek hlavně v některých oblastech Pardubického a Královéhradeckého kraje a na velké části Moravy a Slezska.

Reklama

Doporučované