Hlavní obsah

Na čí straně vlastně stojí Česko? Slovní přemety premiéra Babiše a dalších politiků o Sýrii

Duel o českém postoji k syrskému konfliktu.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Měly Spojené státy ve spolupráci s Francií a Velkou Británií právo provést odvetný útok v Sýrii? Otázka, která už několik dní zaměstnává české politiky. Ve středu ráno se kvůli tomu dokonce na společné schůzi sešli poslanci zahraničního výboru a výboru pro obranu.

Článek

Důvodem je i několik názorových obratů premiéra v demisi Andreje Babiše. Spojenecké bombardování syrských pozic bylo reakcí na údajný chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku. Ten Západ přičítá režimu Bašára Asada. Cílem úderů byla věděcká centra a vojenské základny. Proti zásahu se ostře ohradilo Rusko.

Jaký by měl být postoj Česka?

Hosty dnešního Duelu byli někdejší ministr zahraničí Jan Kavan a předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík z KDU-ČSL.

Branný a zahraniční výbor Sněmovny dnes na společném jednání vyzvaly vládu, aby se více zasazovala o mírové řešení v Sýrii. Kabinet by podle nich měl také mezinárodnímu společenství nabídnout kapacity české armády pro vyšetřování chemických útoků spáchaných v Sýrii. Novinářům to řekli předsedové obou výborů Jana Černochová (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ambasáda v Damašku

Černochová připomněla, že Česko stále má jako jeden z mála západních států fungující ambasádu v Damašku, která zastupuje i zájmy Evropské unie a Spojených států. „To je skutečně jedinečná příležitost, která dává České republice a politikům exkluzivitu, že by skutečně do tohoto konfliktu mohli významnou měrou v mírový prospěch promlouvat,“ řekla.

Podle Zaorálka by se Česko mělo snažit o stabilizaci Sýrie, podobné nálety, jako provedly v sobotu USA, Británie a Francie, podle něj samy o sobě situaci nevyřeší. „Česká republika by se měla co nejvíc angažovat v politickém řešení konfliktu, aby se přestalo válčit, aby se přestalo zabíjet a aby se hledala cesta ke stabilizaci Sýrie. Nevystačíme s bombardováním tomahawky,“ uvedl.

Chemické útoky, na které spojenecký nálet reagoval, ale poslanci podle Zaorálka odsoudili. „Odsuzujeme ty, kteří páchají takové zločiny. V našem usnesení jsme se snažili, aby bylo jasné, aby tito byli potrestáni,“ řekl.

Šlechtová: Jde o utajené informace

Poslanci se na výboru také ptali premiéra v demisi Andreje Babiše, ministryně obrany Karly Šlechtové (oba ANO) a zástupců Ministerstva zahraničí na bližší informace o náletu v Sýrii. „Otázky směřovaly k tomu, zda jsme to věděli a co konkrétně proběhlo,“ uvedla Šlechtová. Podrobnosti nyní nechtěla prozrazovat, podle ní jde o utajované informace. Až bude mít Ministerstvo obrany konečnou zprávu o záležitosti opřenou o poznatky od tajných služeb i od spojenců, je Šlechtová připravena ji zveřejnit.

Černochová a Zaorálek se také vrátili k rozporným vyjádřením, která o náletu v Sýrii postupně vydal premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle nich je to důsledek skutečnosti, že Česko stále nemá plnohodnotnou vládu a hnutí ANO vyjednává s více partnery o jejím vytvoření. „Můj výklad té opatrnosti je to, aby si nikoho nenaštvali. Aby si nenaštvali ani komunisty, ani SPD a měli manévrovací prostor pro sestavení vlády co nejširší,“ řekla Černochová.

Šlechtová nechtěla Babišovy výroky komentovat. Uvedla pouze, že si stojí za svým stanoviskem ze soboty, kdy informovala o tom, že čeští vojáci působící na Golanských výšinách jsou v pořádku.

Reklama

Doporučované