Hlavní obsah

Na dýchání z úst do úst zapomeňte. První pomoc se změnila

Mnoho lidí má zastaralé informace o první pomoci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

První pomoc prošla za poslední roky velkou změnou. Důvodem bylo mimo jiné i to, že lidé neuměli složitou první pomoc poskytovat. Mnoho lidí má ale ještě stále zastaralé informace, a proto záchranáři opakují: Základem je vždy volat záchrannou službu, kde operátorka poradí.

Článek

První pomoc se vyvíjí, aby pro lidi byla přístupná. Pokud někdo zkolabuje, je nejzásadnější pomoc – tedy resuscitace.

Žádné dýchání z úst do úst, to už se v rámci laické první pomoci nedělá.

„To je svým způsobem i takový strašák. Uvidím někoho padnout, může být pozvracený, může mít od krve obličej, nebudu chtít dělat tu první pomoc,“ vysvětluje vrchní sestra Zdravotnické záchranné služby Praha Lucie Michalů.

Tím, že se vše posouvá dopředu, se zjistilo, že je nejdůležitější co nejrychleji aktivovat záchranný řetězec. Tedy zavolat pomoc 155 a zdravotník je na telefonu až do příjezdu sanitky. Nejzásadnější je rozpoznat, zda člověk první pomoc potřebuje, a pak zahájit nejrychleji masáž srdce.

„Pokud vidíte padnout člověka, zkusíme ho poplácat po tvářích nebo štípnout, zkusíme ho probrat. Ve chvíli, kdy člověk nereaguje, nás zajímá, jestli dýchá, a to v prostoru hrudníku. Můžeme tam dát ruku a dýchání zjistíme tím, že se nám ta ruka zvedá,“ říká Lucie Michalů.

Jak správně stlačit hrudník, ukazuje vrchní sestra Zdravotnické záchranné služby Praha Lucie Michalů v úvodním videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované