Hlavní obsah

Stačil jeden víkendový festival a hned se nakazilo 1 000 lidí

Foto: Profimedia.cz

Testy po festivalu odhalily více než tisíc nakažených.

Reklama

aktualizováno •

Asi tisíc lidí si přinesl koronavirus z festivalu, který se o prvním červencovém víkendu uskutečnil v nizozemském Utrechtu. Akce se podle pořadatelů zúčastnilo celkem 20 tisíc lidí.

Článek

Utrechtský festival Verknipt měl sloužit jako testovací akce na to, jak se při podobných událostech šíří koronavirus. Návštěvníci museli při vstupu ukázat QR kód, který by prokázal, že jsou buď očkovaní, mají negativní test, nebo prodělali onemocnění.

Podle nizozemských úřadů jde o vůbec největší počet nakažených, k němuž na hromadné akci tohoto typu v zemi došlo. Nakažených podle něj může být v příštích dnech ještě více. Na akci byla přítomna i starostka města Sharon Dijksmaová, která na Twitteru popsala, že z tolika lidí bez roušek a rozestupů měla zvláštní pocit a cítila jisté napětí.

„Hodně lidí strávilo delší čas společně na malém prostoru. Tak se virus šíří,“ citoval server Dutch News profesora epidemiologie Olafa Dekkerse. Mezi nakaženými převládali lidé mladší 30 let, tedy skupina, u níž není příliš pravděpodobné, že by byla očkovaná.

Více než polovina Nizozemců se domnívá, že vláda jednala nezodpovědně, když se rozhodla k 26. červnu uvolnit dosud platná koronavirová opatření. 41 procent dotázaných si myslí, že by se přísná pravidla měla obnovit, ukázal průzkum I&O Research. V době, kdy vláda opatření uvolňovala, však její krok podporovalo 66 procent lidí.

Počet nakažených vzrostl od rozvolnění o 500 procent, vláda ale zatím jen uzavřela noční kluby a zpřísnila pravidla pro návštěvy barů a kaváren.

Nizozemci nicméně neberou pandemii na lehkou váhu – podle průzkumu se jich chystá naočkovat 85 procent, tedy přesně dle vládních doporučení.

Reklama

Související témata:

Doporučované