Hlavní obsah

Na Filipínách zemřelo 32 lidí při policejním protidrogovém zátahu

Při protidrogovém zátahu filipínské policie zemřelo 32 lidíVideo: Reuters

 

Reklama

Na Filipínách se odehrála největší protidrogová razie co do počtu obětí během jediného dne. Ve válce proti drogám a násilnostem, kterou tamní prezident vyhlásil loni, zemřelo už tisíce lidí.

Článek

Při protidrogovém zátahu filipínské policie v provincii Bulacan zemřelo 32 lidí. Jde o nejvyšší počet obětí během jediného dne v rámci kontroverzní války proti drogám, kterou vyhlásil prezident Rodrigo Duterte loni. V této válce zemřely už tisíce lidí, což mnohé země kritizují.

Zátahu, který se odehrál severně od Manily, se zúčastnilo 66 policistů. Podle nich byli zabití podezřelí z napojení na obchod s drogami, byli ozbrojeni a kladli odpor. Během desítky razií zatkli přes 100 lidí a zabavili 200 gramů metamfetaminu, 786 gramů marihuany a zbraně.

Duterte policii po zátahu blahopřál a policisty vyzval, aby „jich pokaždé zabili tolik", uvedla agentura AFP. Minulý měsíc prezident varoval uživatele drog, že je bude pronásledovat až do „pekelných bran".

Boj proti drogám a zločinnosti byl klíčovou součástí už při Duterteho předvolební kampani. Západ i mezinárodní humanitární organizace ale tažení proti drogám a vysoký počet mrtvých kritizují. Poukazují na to, že vraždy, převážně drobných překupníků a vykonávané policií, prezident schvaluje. Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že policie vraždy plánuje a v některých případech z nich i profituje.

„Nedávno jsem potkal ženu, která mi řekla, že jejího syna při jednom zátahu zastřelil maskovaný civilista, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Říkala, že její syn nebyl překupník a to, že užívá marihuanu, nahlásil tři měsíce před smrtí úřadům," napsal korespondent BBC v Manile Howard Johnson.

Duterte svou válku proti drogám v lednu zastavil a slíbil, že policii „pročistí” a protidrogové jednotky reorganizuje. V březnu tažení proti drogám začalo znovu.

Reklama

Související témata:

Doporučované