Hlavní obsah

Na Hlubokou mířily desítky lidí, děti zlákaly bonbony na stromech

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy

Hluboká.

Reklama

Zámek Hluboká nad Vltavou tento a další dva víkendy nabízí zimní prohlídkovou trasu. Vedle českokrumlovského zámku je to jediná státní památka v kraji přístupná po zmírnění vládních koronavirových opatření.

Článek

„Proti jiným rokům chybí turisté z Číny a Ruska, kteří tvořili v zimě většinu hostů. Děti si před zámkem rády braly bonbony z vánočně ozdobených stromů,“ řekl kastelán Martin Slaba.

Zimní prohlídka je kratší variantou trasy číslo dvě. Vede soukromými apartmány posledních dvou generací příslušníků schwarzenberského rodu, posledního majitele Hluboké Adolfa Schwarzenberga a jeho matky. Ke 12:30 přišlo 26 lidí, kastelán čeká, že za celý den jich bude až osmdesát. Chodí se každou půlhodinu, ve skupině smí být nanejvýš devět lidí a průvodce.

„Zájem teprve začal, lidé začali telefonovat pořádně až dnes, zjišťují situaci. Bývá to tak, že když se otevře, nájezd je pozvolný. Poslední adventní víkend bude asi nejlepší,“ řekl Slaba.

Trasa zachycuje byty z 20. a 30. let minulého století. Kníže Adolf Schwarzenberg rád cestoval do Afriky. Při prohlídce tak zaujme i plán africké farmy, který památkáři objevili loni, vložený do tácu na kávu.

S loňským rokem se zimní zájem nedá srovnat. Kvůli dopadům koronaviru chybí zahraniční turisté. „Loni bylo rozhodující, že zimní trasu držely organizované skupiny z Ruska a Číny. Na nich to stálo, Číňané jezdili na čínský Nový rok, měli jsme třeba 200 lidí za den. Poptávka z těchto zemí je zatím nulová, nemáme domluvený jediný zájezd z ciziny,“ řekl kastelán.

Před průčelím zámku ozdobili památkáři pro děti vánočně několik stromů, dali na ně asi 400 bonbonů, jež si mohou děti brát. „Jsou vybrané. Děti to vyberou a obal tam visí dál. Je roztomilé, když tady sedím v kanceláři, mám to za oknem, a pozoruji ty prcky, jak tam chodí. Jsou jako ptáčci na stromě. Je to hezká tradice, kterou držíme dlouho,“ řekl kastelán.

Když měl zámek kvůli viru na podzim zavřeno, věnovali se zaměstnanci činnostem, na něž při plném provozu nezbývá čas. „Šikovné průvodkyně a uklízečky si zřídily krejčovskou dílnu, kde dělají střihy na potahy na nábytek a šijí je,“ řekla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Zámek Hluboká patří k nejnavštěvovanějším památkám v ČR. Letos tam od ledna do září přijelo 179.184 lidí, meziročně jde o třicetiprocentní pokles, v létě měl ale nárůst. Zámek nabízí čtyři prohlídkové trasy a věž.

Tento měsíc dokončí památkáři na Hluboké opravu zámecké vodárny, která je technickou památkou. Je to první velká přestavba barokní stavby z roku 1735. Opravuje se i zámecký podzemní systém dlouhý 2,5 kilometru.

Jihočeské státní památky letos navštívilo zhruba 761 000 lidí, což je meziročně za leden až září o 26 procent méně. Výnosy klesly o 31 procent na 89,3 milionu Kč. Příčinou byly dopady koronaviru.

Reklama

Doporučované