Hlavní obsah

Návrat zimy: V Jeseníkách lavinové nebezpečí, největší mráz udeří zítra

Meteorolog Petr Dvořák o počasí v Česku pro tento týden.

 

Reklama

Studený týden v Česku: Silničáři se vrátili k zimní údržbě, nejvíce mrznout má ve čtvrtek.

Článek

Husté a vytrvalé sněžení, silný vítr a ledovka komplikují dopravu na mnoha místech republiky. Silničáři se po několika týdnech znovu vrátili k zimnímu provozu a často museli předělávat techniku zpátky na sypače a pluhy.

Nejvíce problémů je na severu Moravy a ve Slezsku, hlavně na Jesenicku, Šumpersku či Bruntálsku, v Jeseníkách napadlo v noci až 30 centimetrů sněhu.

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Navíc je silný nárazový vítr.

Opatrní by měli být i řidiči ve vyšších polohách na severu Čech či na Šumavě. Na Žďársku je zase kvůli náledí řada silnic zablokovaná a neprůjezdná.

Kamiony by do vyšších poloh raději neměly vůbec jezdit, řekl agentuře ČTK dispečer jesenické správy silnic. V obci Lipová-lázně nedaleko Jeseníku časně ráno na zledovatělé vozovce havaroval kamion, který zablokoval silnici. Odstavené nákladní vozidlo komplikovalo provoz také na silnici ze Zlatých Hor do Jeseníku, kde byla ráno místy ledovka.

Nová předpověď počasí pro tento týden ve studiu Seznam Zprávy:

Návrat zimy do Česka.

Sněžení v Moravskoslezském kraji nejvíc zasáhlo Bruntálsko a Opavsko. Na cestách hlavně v horských oblastech se kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky. V některých místech stále sněží nebo padá sníh s deštěm, a řidiči tak musejí být velmi opatrní i kvůli snížené viditelnosti. Na Bruntálsku je v terénu devět aut, povoláni byli externisté s traktory a dopoledne budou další vozy předělávány na zimní provoz.

V horských oblastech Vsetínska napadlo přes noc deset až 15 centimetrů sněhu. Sněží i v nižších polohách. Místní správci silnic kvůli návratu zimního počasí zprovoznili čtyři sypače, které už měli přestavěné na letní verze jako vysavače či zametače.

Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři motoristům při jízdě v horských oblastech Libereckého kraje. V místech, kde jsou silnice mokré, může vznikat náledí. Z hlavních tahů byla namrzlá silnice mezi Desnou a Harrachovem.

Kvůli počasí nejezdí kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. Zastavil ji silný nárazový vítr. V nárazech dosahoval až 108 kilometrů v hodině, což je skoro dvojnásobek limitu.

Východ Čech: autobus v příkopu

Také v horských oblastech Královéhradeckého kraje napadlo několik centimetrů sněhu a mrzlo. Všechny silnice byly ráno se zvýšenou opatrností sjízdné. Na silnici 309 u Deštného v Orlických horách sjel autobus do příkopu, při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Rovněž silničáři v Pardubickém kraji museli po dlouhé době opět vyjíždět odklízet sníh z vozovek. Napadl na Orlickoústecku, zejména v katastru Lanškrouna a Žamberka. V oblasti Suchého vrchu se tvořily sněhové jazyky, sněžilo i v Ústí nad Orlicí a České Třebové, tam ale sníh roztál.

Zablokované silnice na Vysočině

Náledí dělalo řidičům problémy na Žďársku. Řada silnic je zablokovaných a řidiči by podle policie měli vyjíždět jen v nejnutnějších případech.

Sněžení komplikovalo sjízdnost silnic také na některých místech v Jihočeském kraji. Kvůli tomu například v noci nebyla na čas průjezdná silnice I/4 mezi Vimperkem a hraničním přechodem Strážný na Prachaticku, dopravu tam blokoval uvízlý polský kamion, navíc hustě sněžilo. Dnes ráno už byly ale všechny silnice v kraji sjízdné.

I silnice v Ústeckém kraji jsou bez problémů sjízdné. K opatrnosti nabádají silničáři u hraničního přechodu Cínovec na Teplicku, kde může silnice E55 namrzat.

Reklama

Doporučované