Hlavní obsah

Na hradě a zámku v Bečově se připravují na zahájení sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou plánuje opatření v souvislosti se zahájením sezony. V areálu chce umístit mobilní stojany s dezinfekcí či termokamery.

Článek

„Památky plánuje Národní památkový ústav v omezeném režimu otevřít 8. června. Kvůli koronavirové epidemii se zahájení sezony muselo odložit,“ informoval kastelán zámku Tomáš Wizovský.

Vedení zámku nyní připravuje speciální režim prohlídek se sníženým počtem návštěvníků. Využít by se měly zejména vestavěné audioguidy či volně stažitelné aplikace do mobilních telefonů. „V plánu je též v rámci akce ‚bezpečně na Bečov‘ i zkušební umístění termokamer v propojení na velín ostrahy a další opatření pro komfort a bezpečnost návštěvníků, jako například bezkontaktní prodej vstupenek, častější dezinfekce sociálních zázemí nebo klik,“ řekl Wizovský.

Podle něj vedení zámku zatím neuvažuje o navýšení počtu zaměstnanců. Na zámku by se mohla prodloužit otevírací doba, případně rozšířit otevírací dny o pondělí, kdy bývá většinou zavřeno. „Musí se sladit nerovnoměrně rozložená pracovní doba zaměstnanců na pozicích průvodců a pokladních, návyky návštěvníků, nutnost objekt důkladně uklidit. Vše bude koordinováno v rámci Národního památkového ústavu,“ řekl Wizovský.

Loni navštívilo podle bečovského kastelána zámek do 8. června 20 100 osob. Díky realizovaným novoročním mimořádným prohlídkám a otevření zámku o jarních prázdninách není propad tak katastrofický, ale i tak jde o ztrátu téměř 30 procent z celkové návštěvnosti oproti loňskému roku, uvedl kastelán.

Reklama

Doporučované