Hlavní obsah

Na Hradě žena nebude. Ale ani Miloš Zeman, tvrdí filmová režisérka Sommerová

Rozhovor s Olgou Sommerovou.

 

Reklama

„Kráčíme znovu do totality, i když jen v mírné podobě,“ říká v rozhovoru pro Seznam filmová dokumentaristka Olga Sommerová. Naději vidí v tom, že k volbám přijdou mladí lidé. Sama Sommerová vážně zvažuje kandidaturu do Poslanecké sněmovny. Nabídku dostala od TOP 09.

Článek

Olga Sommerová upozorňuje, že v politice stále chybí ženy – a pokud už tam jsou, chovají se jako muži v sukni.

Výjimkou je podle režisérky Eliška Wagnerová či Miroslava Němcová. Ačkoli by nejznámější česká feministka stála o to, aby na Pražský hrad usedla žena, sama tomu nevěří. Zároveň se ale dušuje, že tam podruhé neskončí ani Miloš Zeman. „Říkám to už čtyři měsíce. A říkám to jako vědma,“ vtipkuje Sommerová.

V minulých dnech proběhla premiéra jejího nového filmu Červená o operní divě Soně Červené. „Soňa Červená musí na tom jevišti zemřít. To je její osud,“ říká o hlavní protagonistce Sommerová. A jaká podle ní Soňa Červená je? „Soňa Červená je operní diva, ale v soukromí je to taková holka, skautka, je to zázrak přírody.“ Rozhodně ji ale nepovažuje třeba za feministku, protože Červená je „prvorepubliková dáma, kterou feminismus nezajímá“.

Navíc se podle Sommerové žena stává feministkou až poté, co porodí první dítě. To by se nyní mohlo stát dceři Sommerové – filmové dokumentaristce Olze Špátové, která před necelým týdnem porodila dceru Olgu.

Reklama

Související témata:

Doporučované