Hlavní obsah

Na hřbitově v Brně-Židenicích vznikne kolumbárium a rozptylová loučka

Ilustrační foto.

Reklama

Brno vybuduje na židenickém hřbitově nové kolumbárium se 180 okénky a rozptylovou loučku.

Článek

„Odhadované náklady jsou 5,5 milionu korun,“ uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík. Práce by měly začít příští rok v lednu. Židenický hřbitov je s více než 7000 hroby druhý největší ve městě, největší je Ústřední hřbitov. Brno má 11 hřbitovů.

Práce jsou součástí obnovy prostoru před smuteční síní u vstupu z Komprdovy ulice. Správa hřbitovů města Brna, která má na starosti také hřbitov v Židenicích, dlouho žádala o úpravu prostoru. „Travnatá plocha ani chodníky neodpovídají nárokům pietního místa, a protože městská část chystá rekonstrukci smuteční síně z roku 1985 od architekta Ivana Rullera, je potřeba obnovit i oblast v její bezprostřední blízkosti,“ uvedl Hladík. Dodal, že město převedlo městské části do správy nefunkční smuteční síň.

Při rekonstrukci vznikne kolumbárium u hřbitovní zdi, která sousedí s parkovištěm v Komprdově ulici. V plánu je vybudovat 30 až 35 metrů dlouhou stavbu s přibližně 180 kolumbárními okénky. „Židenický hřbitov doposud kolumbárium nemá a lidé o tento typ pohřbívání dlouhodobě stáli. Jsem tedy velmi rád, že se podařilo do projektu zakomponovat i stavbu kolumbária,“ řekl Hladík. Na blízké travnaté ploše vznikne před smuteční síní rozptylová loučka s místem pro obřadníka, bude vydlážděno a opatřeno řečnickým pultem.

Zároveň pracovníci vybudují nové chodníky od vchodu na hřbitov směrem ke smuteční síni i kolem kolumbária. Kolem loučky budou nové lavičky. Součástí bude i výsadba nové zeleně a trávníků, pro které vznikne prostor díky zúžení chodníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované