Hlavní obsah

Na jezeře Milada u Ústí jsou nová plovoucí mola

Foto: Seznam Zprávy

Ústecký kraj.

Reklama

Na jezeře Milada u Ústí nad Labem jsou nová plovoucí mola. Některá jsou určena pro zahnízdění a odpočinek ptáků, další využijí pro oddech plavci.

Článek

O umístění mol na jezero vzniklé zatopením hnědouhelného lomu informovala Hana Volfová, mluvčí Palivového kombinátu Ústí (PKÚ), který vodní plochu spravuje.

Podél jižního břehu je rozmístěno 16 mol. Blíže k Roudnické pláži jsou čtyři jednodušší pro odpočinek ptáků a osm s plůtky a boudičkami schovanými za rákosem pro klidné hnízdění rybáků. Poslední čtyři ekomola jsou dočasně umístěna na vodní hladině u jižní pláže, odkud budou později převezena k definitivnímu umístění na hladině jezera.

„Plovoucí a příbřežní mola i ekomola vznikla v rámci projektu zaměřeného na rekreační území východ, ve kterém se také budují elektrické přípojky k jezeru. Žádáme návštěvníky jezera, aby na ekomola nevstupovali, co nejméně se k nim přibližovali a nerušili tak hnízdění ptáků,“ uvedl ředitel Palivového kombinátu Ústí Walter Fiedler.

Návštěvníkům jsou k dispozici plovoucí mola v podobě desek, která jsou na různých místech jezera. Nejblíže je jedno u trmické pláže. Tam se také nyní budují přípojky elektřiny, vodovodu a kanalizace. Turisté se k parkovišti dostanou po krátké objížďce.

Jezero se otevřelo veřejnosti před pěti lety a od té doby si získalo velké množství příznivců z řad turistů, sportovců, přírodovědců. Zázemí buduje státní podnik postupně. Příští rok budou hotové přípojky. V červnu vyhlásil PKÚ mezinárodní krajinářsko-urbanisticko-architektonickou soutěž, z níž má vzejít budoucí podoba okolí jezera.

Reklama

Doporučované