Hlavní obsah

Na jezu Řevnice na Berounce vznikly dva rybí přechody

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Povodí Vltavy vybudovalo na jezu Řevnice na řece Berounce dva rybí přechody. Stavba za 21,4 milionu korun začala loni v květnu a trvala 13 měsíců.

Článek

Na pravém břehu vznikl balvanitý rybí přechod se skluzem pro vodáky a na opačném štěrbinový. Součástí projektu byla rekonstrukce jezu u levého břehu, informoval dnes ČTK mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

„Stavba těchto dvou nových rybích přechodů je příspěvkem k udržení druhové pestrosti vodní fauny na řece Berounce a v neposlední řadě dojde také ke zvýšení bezpečnosti vodáků při sjíždění jezu pomocí nově vybudovaného skluzu,“ uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Rybí přechod na pravém břehu je dlouhý 38 metrů a tvoří ho železobetonový žlab široký 3,6 metru s kamenným obkladem. Pro zkušené vodáky je vedle přechodu vybudován skluz tvořený železobetonovou šikmou rampou s přelivnou plochou opatřenou dubovými fošnami. Méně zdatní vodáci mohou přenášet plavidla po pravém břehu. Rybí přechod na levém břehu je dlouhý 66 metrů a tvoří ho železobetonový žlab široký 1,8 metru.

Účinnost rybích přechodů prokáže dvouletý biologický monitoring. Rybí přechody jsou napájeny vodou z minimálního zůstatkového průtoku, o který se dělí s jezem, a nesnižují tak průtok na sousední vodní elektrárně.

Reklama

Doporučované