Hlavní obsah

Na koloběžce zdolal Tour de France, teď si chce herec Liška splnit další sen

Hostem dalšího dílu Ušáku byl herec Václav Liška.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Profesí je herec, jeho velkým koníčkem je ale koloběžka. Odjel na ní třeba celou Tour de France nebo Giro d ´Italia. V mládí také závodně běhal za Slavii. Hostem nového dílu pořadu Ušák byl Václav Liška.

Článek

Herectví a sport, to jsou dvě nezbytné součásti života Václava Lišky. Díky nim se podíval nejen po České republice, ale i po Evropě. Po vystudování se odebral na své první angažmá do Chebu. I když říká, že toto západočeské město nemá nejlepší pověst, zároveň se mu dostalo pod kůži a dnes i trochu lituje, že v době svého působení neměl více času na objevování krásných míst ve městě samotném i jeho okolí. Zároveň šel tehdy z role do role, takže i po stránce profesní šlo o velmi užitečné angažmá.

Herecká branže má své nesporné půvaby. Ale také stinné stránky, především, když se jako divadelní herec podíváte koncem měsíce na výplatní pásku. Václav vzpomíná, že s deseti a půl tisíci, které obdržel za 200 odpracovaných hodin, nedokázal vyžít. A tak jezdil do Prahy přivydělávat si na stavbu, posléze pracoval i jako kondiční trenér. Ovšem v Chebu, respektive ve Františkových Lázních, přičichl i k práci krupiéra. Musel jí zvládat v němčině, protože většina hostů přijížděla právě z Německa. K vidění byly různé příběhy a myslím, že zrovna k této profesi se Václav už nikdy v životě nevrátí.

Hlavní témata Ušáku s Václavem Liškou

01:56 - Jaké to je být hercem na volné noze

04:04 - Mají lidé v době covidu hlad po divadle?

06:03 - Jak v mládí sportovně běhal

08:35 - O divadle jako štafetovém běhu

09:57 - O divadelních začátcích a přivýdělcích v kasinu

14:36 - O roli v seriálu Ulice

15:44 - Jak se dostal k jízdě na koloběžce

17:52 - Jak jel Tour de France a další trasy na koloběžce

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Jako bývalý velmi dobrý atlet - za Slavii běhal osm set metrů – měl ke sportu vždy velice kladný vztah. Jako běžec to dotáhl na páté místo na mistrovství republiky a ke druhé příčce na Poháru mistrů evropských zemí. Zároveň ho tato velmi náročná disciplína zocelila pro další život. Ten totiž spojil s koloběžkami.

Na první pohled nenáročný stroj, který jsme v mládí vyzkoušeli asi úplně všichni, Václavovi učaroval. Začal jezdit po Praze, posléze po České republice a odtud už to byl jen skok k české koloběžkové lize i k opravdovým dobrodružným výpravám. Ujet na koloběžce kompletní trať Tour de France, včetně nejstrmějších stoupání, nebo zvládnout v plné délce Giro d ´Italia, to už chce slušnou kondici, dobrou přípravu, zvládnutou techniku jízdy, kvalitní koloběžky a spoustu dalších věcí. Prý to byla, hlavně ke konci, rasovina, ale Václav všechny kilometry se svými týmovými kolegy zvládl.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět, jaké to je pro herce nebýt v trvalém angažmá, nýbrž se pohybovat na volné noze. A to v situaci, kdy nehrajete největší role ve filmech nebo seriálech, nakolik nepříjemné je zkoušet několik měsíců zadarmo a pak absolvovat třeba jen tři představení, než je hra stažena. Zároveň vám Václav Liška prozradí, otec kterého českého fotbalisty je vynikajícím jezdcem na koloběžce se spoustou titulů ve své sbírce. To ale ještě zdaleka není všechno, co nabízí Ušák číslo 174.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:
Václav Liška

Doporučované