Hlavní obsah

Poprvé to bylo peklo. Ondříček vzpomíná, jak objevil pro film Ivana Trojana

Hostem pořadu Ušák byl režisér David Ondříček.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Má za sebou řadu úspěšných filmů. Nejnovějším je Zátopek, který bude mít premiéru na karlovarském filmovém festivalu. Kromě toho je ale také fanouškem fotbalové Slavie. Hostem 173. dílu pořadu Ušák byl režisér David Ondříček.

Článek

Maraton a vůbec běhy na dlouhou trať? O tom Davidovi Ondříčkovi nic nevyprávějte. Stačí před ním vyslovit jméno Zátopek a dostaví se jisté mrazení v zátylku. Aby ne, vždyť příběh stejnojmenného filmu, který David režíroval, se táhne už pěkných pár let. Shánění peněz, psaní několika verzí scénáře, covidová pauza, to všechno odsunulo premiéru filmu o nejslavnějším českém atletovi na srpen letošního roku. Bude otevírat karlovarský filmový festival. Ale všechno zlé je pro něco dobré. V tomto případě měl Ondříček a jeho tým alespoň daleko více času na dokončovací práce, než bývá obvyklé, takže z pohledu filmaře docela luxus.

Hlavní témata Ušáku s Davidem Ondříčkem

02:15 - O zálibě ve vinylových deskách a starých časech

03:43 - Jak vznikal film Zátopek

08:40 - Proč si do role Zátopka vybral Václava Neužila

11:32 - O životě s herečkou Marthou Issovou

13:06 - Jak objevil pro film Ivana Trojana

18:07 - O překonávání strachu a filmu Ve stínu

21:20 - Jak ho baví dělat filmového producenta

23:37 - O fandění fotbalové Slavii

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Pro postavu hlavního hrdiny si úspěšný režisér na první dobrou vybral Václava Neužila. I přestože sám herec tvrdil, že vlastně vůbec neumí běhat. Jenže pod vedením atletického trenéra šla výkonnost i styl běhu velmi rychle nahoru a Václav se zhostil svého úkolu na výbornou. I když musel hodně shazovat, aby byl postavou Zátopkovi co nejpodobnější. Roli Dany Zátopkové ztvárnila Ondříčkova partnerka Martha Issová. Na rodinné soužití prý vztah režisér – herečka neměl pražádný vliv. I proto, že David je zvyklý se s Marthou radit o své práci a sám říká, že nejlepší nápady jsou stejně od jeho ženy.

Český film musí být Ondříčkovi vděčen, protože pro něj objevil Ivana Trojana. Skvělého herce, který ale do svých 34 let nenatočil žádný film. Kariéra se mu v tomto ohledu rozběhla až po Samotářích, i když to dlouho vypadalo, že ani v tomto případě se na Trojana štěstí neusměje. Nakonec si ho David do filmu prosadil a dobře udělal. O tom svědčí i další spolupráce těchto dvou mužů. Ať už ve filmu Jedna ruka netleská, nebo ve vynikající detektivce z padesátých let Ve stínu. Tedy filmu, který začal Ondříček připravovat a posléze natáčet tak trochu i na popud svého otce, skvělého kameramana.

Svět Davida Ondříčka by nebyl úplný, kdyby v něm chyběla pražská Slavia. Tuto lásku zdědil po dědečkovi i otci, předává ji i svému synovi. Do Edenu či na Strahov chodil, když červenobílí prožívali zlé časy, a s tátou museli utíkat zadním vchodem, jelikož před hlavním vchodem čekali rozlícení fanoušci, kteří si to chtěli s Miroslavem Ondříčkem, členem vedení klubu, zostra vyříkat. Ale chodí i dnes, tedy v dobách slávistickým barvám vyloženě příznivých. Cítí velký obdiv k trenérovi Trpišovskému a raduje se z toho, jak to Slavii šlape.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět i to, že si David Ondříček díky filmařině léčí různé obavy a strachy. I to, jaké to je sjet tisíc metrů pod zem, do dolu, aby mohl natáčet drama Dukla 61. Co ho baví na vinylových deskách, nebo jaké to bylo, potkávat se s pamětníky Zátopkových vítězství přímo ve Finsku. Ale to pořád není všechno, co přinesl Ušák číslo 173.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované