Hlavní obsah

Na koncert proti rasismu v Chemnitzu přišlo 65 000 lidí

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Město Chemnitz kvůli koncertu nepovolilo dvojici demonstrací, které dnes v bezprostřední blízkosti chtěly uskutečnit pravicové organizace.

Článek

Koncert proti rasismu a pravicovému extremismu dnes večer v centru východoněmeckého Chemnitzu (Saské Kamenice) přilákal podle odhadu města 65 000 lidí, což je výrazně více, než se čekalo. Dění v Chemnitzu, které vyhrotila vražda pětatřicetiletého Němce, z níž je podezřelá dvojice migrantů, nadále hýbe německou politickou scénou. Město v posledním týdnu zažilo řadu demonstrací, z nichž některé doprovodily výtržnosti a útoky na přistěhovalce.

„Jsme různí, ale v jedné věci mluvíme stejnou řečí - nedáváme žádný prostor štvanicím na lidi, žádný prostor rasismu,” prohlásila v úvodu dnešní akce jedna z řečnic. Dav lidí, z nichž řada třímala transparenty, jí odpověděl skandováním hesla „Nacisti pryč”. Poté následovala minuta ticha za zabitého Daniela Hilliga.

Vedle vyslání jasného signálu proti neonacismu bylo cílem koncertu, který se uskutečnil u kostela Johanniskirche, také vybrání peněz na podporu rodiny zabitého muže a protifašistických iniciativ v Sasku. Akce se obešla bez problémů. K drobným střetům podle policie došlo jen okolo nedaleko vzdáleného improvizovaného památníku pro Hilliga.

Koncert, který vyvrcholil vystoupením slavné kapely Die Toten Hosen kolem 21:00, se ale neobešel bez kontroverzí. Město Chemnitz kvůli němu nepovolilo dvojici demonstrací, které dnes v bezprostřední blízkosti chtěly uskutečnit pravicové organizace. Terčem kritiky ze strany generální tajemnice křesťanských demokratů (CDU) Annegret Krampové-Karrenbauerové se pak stal prezident Frank-Walter Steinmeier za to, že koncert sdílením na Facebooku podpořil, přestože bylo jasné, že na něm vystoupí skupina Feine Sahne Fischfilet, která má podle některých blízko k levicovému radikalismu. Sociální demokraté se v reakci na to zase obratem ptali, jestli politička CDU v nynější situaci nemá nic lepšího na práci.

Situace ve čtvrtmilionovém Chemnitzu, který leží nedaleko hranic s Českem, se vyhrotila 26. srpna po zabití Hilliga. Protestů ve městě se podle policie účastnila také řada pravicových radikálů. Dnes saské úřady informovaly o tom, že už obdržely sedm trestních oznámení ze strany novinářů, které někdo při protestech napadl.

Reklama

Doporučované